14.11.2022.

Dubica u Dubici

Posljednji u nizu filmova u čijem je nastanku sudjelovala produkcijska kuća Factum predstavio se svojim protagonistima.
Edita_dsc04046

Prošlotjednom projekcijom filma u Hrvatskom domu u mjestu Hrvatska Dubica zaokružen je hrvatski dio priče projekta Dubica. Dokumentarac Marine Aničić Spremo nastao je u ovom pograničnom mjestu i upravo o njemu i progovara. Što film ima za reći provjerilo je gotovo stotinu Dubičanki i Dubičana u intimnoj i prijateljskoj atmosferi kojoj je pored autorice Aničić Spremo prisustvovala i Načelnica općine Ružica Karagić te potpredsjednik Općinskog vijeća Robert Šakić. Bilo je to i više no impresivno mnoštvo na projekciji, tim više što sama Hrvatska Dubica broji tek nešto više od sedamsto stanovnika.

Dubica autorice Marine Aničić Spremo je dokumentarni film o Hrvatskoj Dubici, selu na rijeci Uni, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Mjesto se nikada nije oporavilo od ratnih razaranja devedesetih, a danas se sve svodi na ključno pitanje: ima li ipak budućnosti za ovo i mnoga druga slična mjesta u Hrvatskoj? U središtu svega nalazi se prekrasna rijeka Una, element razdvajanja i spajanja, ali i objekt suvremenog devastiranja zahvaljujući sumnjivim političkim odlukama.

Nakon projekcije održan je opušten ali brojnim informacijama i emocijama prošaran razgovor publike s autoricom, njihovom znanicom i na mnogo načina pravom Dubičankom. Večer za pamćenje zaključena je krajnje neposredno – kolačima koje su mnogi sa sobom donijeli na događanje i podijelili sa svima okupljenima.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr