16.01.2023.

Factumov Mediteran

Tri filma, četiri redatelja i brojne slike nevidljivog dijela Mediterana.
Bag8_(2)

Filmska gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum u Dokukinu KIC nastavljaju se s projekcijama tri pomalo zaboravljena ali iznimno važna i uspjela naslova koja potpisuju četiri redatelja. Filmski zapisi Mediterana u Factumovoj produkciji donose mirise vjetrova, zvukove promjena i slike tradicija.  

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Brune Ankovića, uostalom kao i filmovi Sretno! i BAG na svoje autore.  

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka no u jednom su ranom profesionalnom i kasno studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima Metropola njih su trojica snimili 1998. a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili fascinantan Sretno! o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.  

Treći film je BAG, film o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika ali i jakim vjetrom. Tužan veseo film o podvelebitskom prometnom središtu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.  

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

20. siječanj 2023. / Dokukino KIC, Preradovićeva 5 / 19:00

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the twenty five years of its existence it produced more than 80 documentaries, shown at more than hundred festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr