16.01.2023.

Factumov Mediteran

Tri filma, četiri redatelja i brojne slike nevidljivog dijela Mediterana.
Bag8_(2)

Filmska gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum u Dokukinu KIC nastavljaju se s projekcijama tri pomalo zaboravljena ali iznimno važna i uspjela naslova koja potpisuju četiri redatelja. Filmski zapisi Mediterana u Factumovoj produkciji donose mirise vjetrova, zvukove promjena i slike tradicija.  

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Brune Ankovića, uostalom kao i filmovi Sretno! i BAG na svoje autore.  

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka no u jednom su ranom profesionalnom i kasno studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima Metropola njih su trojica snimili 1998. a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili fascinantan Sretno! o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.  

Treći film je BAG, film o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika ali i jakim vjetrom. Tužan veseo film o podvelebitskom prometnom središtu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.  

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

20. siječanj 2023. / Dokukino KIC, Preradovićeva 5 / 19:00

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr