16.02.2021.

Usprkos pandemiji i gubitku uredskog prostora Factum radi kao nikad do sad!

Factum je oduvijek bila produkcijska kuća koja je pomicala granice te je u 20 godina postojanja došla do ozbiljne produkcije dugometražnog dokumentarca, a broji njih više od 75. Ovom nizu filmova, s brojnim nagradama i prikazivanjima na domaćim i stranim festivalima uskoro će se pridružiti i 8 novih naslova.
Kola%c5%be

Razdoblje pandemije ostavilo je teške, no, nadamo se, ne i trajne posljedice na domaćoj filmskoj sceni. Film i filmska industrija u Hrvatskoj dijele sudbinu kinematografija svijeta, međutim, usprkos nizu odgođenih ili otkazanih filmskih festivala i projekata, potresima koji su obilježili 2020. godinu, a za kraj godine i gubitku uredskih prostora, produkcijska kuća Factum ne staje. Tako ove godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra Factum radi ono što je oduvijek radio najbolje: realizira 7 projekata u produkciji, a u razvoju je još jedan projekt.

„U doba korone, pa i potresa s kojima smo suočeni, posebno je izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere. Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije“, izjavio je Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDox-a.

Novi autori u Factumu, nove teme i nove kreativne avanture

„Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećujemo autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film. Ove su godine to – Dubica, Književna Groupie, Naći ću te i Underground top lista; dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora – Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. I na kraju, razvijamo i TV seriju – Đavolji advokati.“, komentira Nenad Puhovski.

Srednjometražni film Dubica u režiji Marine Aničić Spremo intimna je priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

Književna Groupi dokumentarni je film u režiji debitanta Nikice Marovića koji prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter-egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom – „Književna groupie“.

Mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom, kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna. Ovu intimnu potragu pratimo u dokumentarnom filmu Naći ću te.

Film Undeground top lista u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Glazba definitivno igra važnu ulogu u jačanju tuge i gotovo je nemoguće zamisliti da se rastajemo od bližnjih bez nje. Prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, film prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, poput glavnog lika koji priča svoju priču.

Filmovi provjerenih i višestruko nagrađivanih Factumovih autora

Poznati književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha njegovog dokumentarnog prvijenca „Dum Spiro Spero“ kreće u novi dokumentarni projekt, Kuća na Kraljevcu 35, u kojem priča filmsku priču o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak. Kuća je to kojoj su živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin. Prateći njihove sudbine, njen sadašnji stanovnik i autor filma, Pero Kvesić, govori o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Nagrađivani hrvatski redatelj Silvestar Kolbas u filmu Naša djeca odlučio je s gledateljima podijeliti najintimniju priču – onu o sebi samom te njegovoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti. Neka od pitanja koja redatelj postavlja u ovom filmu su: Kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge? Kako on utječe - ili je dosad utjecao na koje dijete? Kakav odnos ima s kojim djetetom i daje li im svima jednako ljubavi? Mijenjaju li ga djeca? Čini li to svako od njih na drukčiji način? Kako djeca vide njega i suprugu, a kako vide njihov odnos prema sebi?

Regionalna koprodukcija dokumentarnog filma o Rundeku i TV serija Nenada Puhovskog „Đavolji advokati“

Glazbeni dokumentarni film srpske redateljice Biljane Tutorov, Put do sutona jedinstven je „ulaz“ u svijet umjetnika Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na ovom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.

Dokumentarna TV serija Đavolji advokati Factumovog ravnatelja, redatelja i producenta Nenada Puhovskog ima za namjeru, kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina. TV serija će se pozabaviti nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali – i još izazivaju – značajnu pažnju javnosti. Između ostalog, njihovi su klijenti, pa će neki od njih biti i temom ove serije, bili – Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić.

Uzbudljiva dokumentarna godina sigurno je pred nama, a Factum je kao i u svim krizama do sada pokazao da ne staje s radom, te nam ostaje svima veseliti se novim pričama i novim temama koje nam ovo novo vrijeme donosi.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Kbr3

Contact

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr