28.10.2022.

Večer Factumentaraca u Dokukinu KIC

Povodom dvadeset i pet godina postojanja (ali i važnije: djelovanja!) produkcijske kuće Factum Dokukino KIC će 4. studenog 2022. od 20 sati prikazati tri kratka dokumentarna naslova, tri factumentarca!
Razo_1

2022. godina je godina u kojoj Udruga Factum obilježava svojih četvrt stoljeća postojanja ali i bogatog dokumentarnog filmskog opusa. Dvadeset i pet godina postojanja za Factum znači umalo 90 dokumentaraca koji su prikazani na više od stotinu i dvadeset filmskih festivala i koji su osvojili čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada. Factumovi su filmovi oni koji govore o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, to su nerijetko autobiografski dokumentarci, ali i djela koja govore o ljudima s margina.

Večer factumentaraca u Dokukinu KIC kojom se obilježava ova lijepa obljetnica u filmskom će se smislu sastojati od tri odlična, manje poznata dokumentarca smišljena i snimljena od strane posve različitih filmskih autora. Aldo Tardozzi se u svom filmu Terra roza okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma.

Jurić: Tvrđa 1999. savršen je primjer Factumovog autorskog filma u kojem se povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija suptilno prepliću i nude redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. Redatelj je, danas jedan od najznačajnijih srednje generacije u Hrvatskoj: Zvonimir Jurić. Njegov je film festivalski proputovao dobar dio svijeta, a u Motovunu je proglašen i najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

Razorubičenje je svakako najbolje čuvana tajna ovog Factumovog filmskog terceta u Dokukinu, a svoj je interes usmjerio na tzv. bijelu kugu, odnosno depopulizaciju ruralnog dijela zemlje. Film Domagoja Matizovića i Igora Zelića posjetio sve najznačajnije filmske festivale šire regije, a gledano iz današnje perspektive čini se ne samo sadržajno indikativnim već i gotovo proročanskim djelom suvremene hrvatske kinematografije.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec.

Factumentarna večer počinje u 20 sati 4. studenog 2022. u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr