Prostor i oprema

Factum je smješten u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica, u potkrovlju zgrade popularno zvane Kuća hrvatskog filma. Uz kamkordere Sony NEX-EA50EH, Sony HVR-Z1E i Sony DSR300P, Factum ima dvije suvremeno opremljene montaže.

Prostor

Factum je smješten u strogom centru povijesnog Zagreba, u Novoj Vesi, jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica koja vodi do Katedrale, a spominje se još u 14. stoljeću. Zgrada na broju 18 u kojoj se Factum nalazi izgrađena je u 18. stoljeću, a danas se popularno naziva Kućom hrvatskog filma jer se, iako je u vlasništvu poznate produkcijske kuće Zagreb film, u njoj nalazi čitav niz filmskih ustanova, udruga i tvrtki: Hrvatski audiovizualni centar, Animafest, ZagrebDox, Motovun Film Festival, 25 FPS, Fade In, Odsjek animacije Akademije likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga producenata i dr. Factum je smješten u potkrovlju zgrade i na raspolaganju ima dva ureda, dvije montaže i popratne prostorije.

Oprema

Kamkorderi

Sony NEX-EA50EH (u dolasku) najnoviji je profesionalni kamkorder NXCAM s velikim senzorom APS-C HD CMOS. To je ujedno prvi kamkorder ovog tipa koji je opremljen servo zumom SEL18200PZ18-200 mm (odgovara 27-300 mm kod maloformatnih fotoaparata), navojem Sony E i adapterima za filmske objektive i fotoobjektive drugih proizvođača. Odlike tog kamkordera su: visoka kvaliteta slike, plitka dubinska oštrina i ergonomski oblik pogodan za dokumentaristička snimanja u svim prilikama.

Sony HVR-Z1E predstavlja jedan od najuspješnijih HDV kamkordera koji je u velikoj mjeri doprinio popularnosti snimanja u HD-u, naročito u dokumentarnoj produkciji. Opremljen je s tri 1/3'' CCD senzora i objektivom Carl Zeiss Vario-Sonnar.

Sony DSR300P je vrhunski profesionalni DVCam kamkorder standardne rezolucije opremljen s tri 1/2" CCD senzora i objektivom 1,4/7,5-105 mm.

Montaže

Factum ima dvije suvremene montaže opremljene HP računalima s multijezgrenim procesorima i softverom AVID Media Composer. U montažama se nalaze i videorekorderi raznih formata: HDV, DVCam, Beta, SVHS, Hi8, DVD rekorder i analogni/digitalni konverter Canopus. Uz to, opremljene su i kvalitetnim audiomonitoringom i audiomikserom, plejerima CD, MinisDisc i CC.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr