Prostor i oprema

Factum je smješten u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica, u potkrovlju zgrade popularno zvane Kuća hrvatskog filma. Uz kamkordere Sony NEX-EA50EH, Sony HVR-Z1E i Sony DSR300P, Factum ima dvije suvremeno opremljene montaže.

Prostor

Factum je smješten u strogom centru povijesnog Zagreba, u Novoj Vesi, jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica koja vodi do Katedrale, a spominje se još u 14. stoljeću. Zgrada na broju 18 u kojoj se Factum nalazi izgrađena je u 18. stoljeću, a danas se popularno naziva Kućom hrvatskog filma jer se, iako je u vlasništvu poznate produkcijske kuće Zagreb film, u njoj nalazi čitav niz filmskih ustanova, udruga i tvrtki: Hrvatski audiovizualni centar, Animafest, ZagrebDox, Motovun Film Festival, 25 FPS, Fade In, Odsjek animacije Akademije likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga producenata i dr. Factum je smješten u potkrovlju zgrade i na raspolaganju ima dva ureda, dvije montaže i popratne prostorije.

Oprema

KAMKORDERI

Sony NEX-EA50EHnajnoviji je profesionalni kamkorder NXCAM s velikim senzorom APS-C HD CMOS. To je ujedno prvi kamkorder ovog tipa koji je opremljen servo zumom SEL18200PZ18-200 mm (odgovara 27-300 mm kod maloformatnih fotoaparata), navojem Sony E i adapterima za filmske objektive i fotoobjektive drugih proizvođača. Odlike tog kamkordera su: visoka kvaliteta slike, plitka dubinska oštrina i ergonomski oblik pogodan za dokumentaristička snimanja u svim prilikama.

CANON XA20 je profesionalni kompaktni kamkorder idealan za snimanje u pokretu (Run'N'Gun). Opremljen je HD CMOS Pro senzorom vrste 1/2,84 od 2,91 efektivnih megapiksela te u kombinaciji s Canonovim iznimno sofisticiranim sustavom za obradu slike pruža izvrstan dinamički raspon, realistične boje i uspješno smanjuje šum u okolnostima slabije osvijetljenosti. Integrirani širokokutni objektiv nudi žarišni raspon od 26,8 do 576mm s optičkim povećanjem od 20x, a maksimalni otvor blende (s 8 listića) od f/1,8 i EDM tehnologija omogućavaju predivne efekte zamućenja.

Sony HVR-Z1E predstavlja jedan od najuspješnijih HDV kamkordera koji je u velikoj mjeri doprinio popularnosti snimanja u HD-u, naročito u dokumentarnoj produkciji. Opremljen je s tri 1/3'' CCD senzora i objektivom Carl Zeiss Vario-Sonnar.

Sony DSR300P je vrhunski profesionalni DVCam kamkorder standardne rezolucije opremljen s tri 1/2" CCD senzora i objektivom 1,4/7,5-105 mm.

TONSKA OPREMA

ZOOM H5
Snimač zvuka koji omogućuje odvojeno dvokanalno snimanje uz dodatnu mogućnost stereo snimanja integriranim mikrofonima, primjerice ambijenta.

Sony UTX-B1 & URX-B1
Prijenosni bežični sustav (receiver i transmitter) opremljen sa Sony ECM 44BPM lavalier (bubica) mikrofonom.

Sennheiser EW100 G2
Prijenosni bežični sustav (receiver i transmitter) opremljen sa Sennheiserovom lavalier (bubica) mikrofonom.

SONY ECM-670
Kondenzatorski super kardioidni (usmjereni) mikrofon koji se lako montira u boom sa vjetrozaštitom.

RASVJETA

IANIRO LILLIPUT 150 MK1
Tri rasvjetna reflektora snage 650W, opremljena pripadajućim stalcima, reflektirajućim kišobranima i setom filtera za rasvjetu.

OSTALA OPREMA

SACHTLER DV8 TRIPOD – STATIV ZA KAMERU

MANFROTTO SABA – STATIV ZA KAMERU

METABONES MARK 3 – ADAPTER ZA OBJEKTIV (CANON EF NA SONY NEX)

METABONES MARK 2 – ADAPTER ZA OBJEKTIV (NIKON F NA SONY NEX)

MEMORIJSKE KARTICE I ČITAČI, EKSTERNI DISKOVI  

MONTAŽE

Factum ima dvije suvremene montaže, jednu opremljenu HP računalom s multijezgrenim procesorom i Windows OS-om te drugu s iMac računalom i MAC OS-om, uz svako računalo postavljena su dva eksterna video monitora za dostatnu veličinu radnog okruženja. Raspolažemo sa programima za montažu: AVID Media Composer, FinalCut Pro 7 te Adobe Premiere. U montažama se nalaze i videorekorderi raznih formata: HDV, DVCam, Beta, SVHS, Hi8, DVD rekorder i analogni/digitalni konverter Canopus. Uz to, opremljene su i kvalitetnim audio monitorima i mikserima te CD/DVD/Bluray/MiniDisc/ čitačima.

USLUGA IZDRADE DCP-a

Informacije o uslugama i najmu opreme

info@factum.com.hr

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr