Ahmed Imamović

Bosanskohercegovački redatelj, producent i scenarist, redatelj filmova ''Go West'' i ''10 minuta'' i nekoliko zapaženih dokumentaraca. Jedan od njih je i ''Zvanje oca: vrač'', nastao na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu.
Ahmed_imamovic_n3

Ahmed Imamović je rođen u Sarajevu 1971. godine. Godine 2002. diplomirao je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme studija režirao je nekoliko kazališnih predstava i filmova, među kojima se posebno ističe dokumentarac Žene (1997). Tijekom rata u Sarajevu, između 1992. i 1995, kao aktivni član Sarajevske grupe autora (SaGA) bio je direktor fotografije brojnih dokumentaraca o ratu i opsadi Sarajeva. Sudjelovao je u produkciji filma Ademira Kenovića Savršeni krug i u filmu Michaela Winterbottoma Dobrodošli u Sarajevo.

Njegov diplomski rad, kratki film 10 minuta, osvojio je Nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film 2002, Nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu i brojne druge nagrade. S tim je filmom Imamović postao jedno od značajnijih imena u kinematografiji Bosne i Hercegovine. Godine 2005. režirao je dugometražni igrani film Go West koji je također obišao velik broj svjetskih festivala.

Zvanje_oca_vrac_n

Zvanje oca: vrač

Kratka priča o istarskom vraču i njegovom sinu Kristijanu.

Filmografija

Prvi Sarajevo Film Festival, dokumentarni (1995)
Žene, dokumentarni (1997)
Zvanje oca: vrač, dokumentarni (1998)
10 minuta, igrani (2002)
Go West, igrani (2005)
Belvedere, igrani (2010)