Biljana Tutorov

Redateljica, producentica i stalna članica Cargo Orkestra posvećena istraživanju muzikalnosti slike i kinematografske dimenzije muzike
Cargo_2

Biljana Tutorov diplomirala je Arheologiju i Povijest umjetnosti u Belgiji, na Katoličkom sveučilištu u Louvainu. Radila je kao istraživačica na Institutu za orijentalne znanosti Sveučilišta u Louvainu. Odslušala postdiplomski studij iz Antropološkog filma na Ecole Pratique des Hautes Etudes u Parizu. Više godina pohađala kolegij Jeana Roucha iz Etnografskog filma i Filmsku estetiku kod Alaina Bergale na Univerzitetu Paris 3 – Nouvelle Sorbonne. Kazališnu umjetnost i glumu učila je na Ecole Internationale de Thêatre Jacque Lecoq u Parizu, a godine 2006. bila je na rezidenciji za dokumentarni film u Maison du Doc u Lussasu (Francuska).

Od 2002. surađuje s Darkom Rundekom i Cargo Orkestrom čiji je stalni član kao video umjetnica (VJ). S Cargom istražuje muzikalnost slike i kinematografsku dimenziju muzike. Kreirala je više video-instalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, video radova i performansa. Radila je kao asistentica Želimira Žilnika. Godine 2012. bila je urednica Akademskog programa Cinemacity festivala. Selektorica i urednica Kros-medija Zone na Filmskom Festivalu Slobodna Zona, Beograd 2014.

Cargodarko01

Put do sutona

Jedinstven „ulaz“ u svijet umjetnika Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života...

Filmografija

Na što čekamo, baba?, dokumentarni (2014/2015)
Pirika na filmu, dokumentarni (2012.), asistentica režije Želimiru Žilniku
Akasha, igrani (2005.)
Ista slika, spot (2003.)
Ruke – Prvi dan, dokumentarni (2002.)
Plum Wars, dokumentarni (1999)