Jagoda Kaloper

Svestrana likovna umjetnica i filmska autorica koja je od 1965. godine do danas ostvarila dvadesetak (većinom glavnih) ženskih filmskih uloga u filmovima cijenjenih redatelja poput Dušana Makavejeva, Krste Papića, Rajka Grlića i Bogdana Žižića.
Jagoda_kaloper

Jagoda Kaloper rođena je 1947. godine u Zagrebu gdje je završila Likovnu akademiju 1970. Iste je godine primljena u Društvo likovnih umjetnika Hrvatske, čija je članica i danas. Kao slobodna umjetnica imala je više samostalnih i grupnih izložbi. Bavila se likovnim i grafičkim uređenjem časopisa, opremom knjiga, kataloga i plakata, kreacijom kompletnih likovnih identiteta u industriji i kulturi, izradom i kreacijom keramičkog nakita, filmskom scenografijom i kostimografijom.

Od 1965. godine do danas ostvarila je dvadesetak (većinom glavnih) ženskih filmskih uloga u filmovima cijenjenih redatelja poput Dušana Makavejeva, Krste Papića, Rajka Grlića, Bogdana Žižića, Tomislava Radića, Srđana Karanovića i Gorana Rušinovića. Za filmske uloge dobila je Nagradu Grada Zagreba Kula Lotršćak, Srebrnu i Zlatnu Arenu na Festivalu igranog filma u Puli i nagradu Carica Teodora na Filmskim susretima u Nišu.

Iza%20ogledala%201

Iza ogledala

''Iza ogledala'' je autoportret napravljen kombinacijom filmskih inserata od 1965. do nedavno koji pokazuju kako su autoricu vidjeli drugi i introspektivno snimljenih videoradova same autorice nastalih u zadnjem desetljeću.

Filmografija

Iza ogledala, dokumentarni (2011)