Kristina Leko

Video i multimedijska umjetnica koja djeluje na području suvremene likovne i eksperimentalne videoumjetnosti i dokumentarnog filma, suautorica HRT-ova serijala ''Portreti suvremenih hrvatskih umjetnika''.
Kristina_leko

Kristina Leko rođena je 1966. godine u Zagrebu. Djeluje na području suvremene likovne i eksperimentalne videoumjetnosti i dokumentarnog filma. Diplomirala je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1990. godine, apsolvirala filozofiju i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1995. i magistrirala 2004. na Universität der Künste Berlin. Dobitnica je niza stipendija za umjetničko djelovanje (PS1, New York; NIFCA, Helsinki; Kulturstiftung des Bundes/GfZK Leipzig, Njemačka, itd.). Njeni videoradovi nalaze se u zbirkama brojnih muzeja: Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Modernoj galeriji (Zagreb), Muzeju Thyssen-Bornemisza TB21 (Beč), Muzeju suvremene umjetnosti (Leipzig).

Godine 1999. pokrenula je s Gordanom Brzović serijal Portreti suvremenih hrvatskih umjetnika u produkciji HRT-a. Suautorica je, odnosno scenaristica četiriju dokumentarnih filmova iz te serije: Grupa šestorice autora (2002), I. L. Galeta portret umjetnika (2000), Aleksandar Srnec portret umjetnika, (2000) i V. D. Trokut portret umjetnika (1999).

Sir_i_vrhnje

Sir i vrhnje

Filmski esej o zagrebačkim mljekaricama i dubokim krizama političke volje i nacionalnog identiteta od 2002. do 2006. godine

Filmografija

Portreti suvremenih hrvatskih umjetnika, dokumentarni TV-serijal (1999 - 2002)