Lana Šarić

Lana Šarić jedna je od najboljih mladih hrvatskih dramatičarki. Bavi se pisanjem za kazalište i televiziju te kazališnom režijom. ''Klasa optimist'' je prvi film koji je režirala.
Lana_saric

Lana Šarić je rođena u Zagrebu 1983. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drama Dupin, rak i lastavica nagrađena je Rektorovom nagradom 2004. Bavi se pisanjem za kazalište i televiziju te kazališnom režijom. 2005. godine debitirala je kao dramatičarka dramom Ifigenija u režiji Ivice Šimića i izvedbi kazališta Mala scena. Dramu Meso režirala je u kazalištu &TD 2005.

Većina njenih drama objavljena je na Trećem programu hrvatskog radija. Za djecu je napisala adaptacije romana Zoe i Bijeli klaun (2007). Dramski tekst Neboder nagrađen je trećom nagradom Marina Držića, objavljen je na Hrvatskom radiju, a javno čitanje imao je i na Playwrights Slamu u Australiji. Scenarij After party dobio je nagradu na natječaju ''Branko Bauer'' 2007. za razvoj scenarija. Jedna je od osnivača web portala hrvatske drame Drame.hr.

U Klasi optimist, prvom filmu koji je režirala, Lana se na ljudski hrabar i umjetnički zreo način uhvatila u koštac sa vlastitom bolešću i njenim posljedicama realizirajući na taj način jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama.

Klasa%20optimist%202

Klasa optimist

U ''Klasi optimist“ Lana Šarić se na ljudski hrabar i umjetnički zreo način hvata u koštac s vlastitom bolešću i njenim posljedicama realizirajući na taj način jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama.

Filmografija

Klasa optimist, dokumentarni (2011)