Ljiljana Šišmanović

Scenaristica i redateljica brojnih nagrađivanih dokumentaraca od kojih su najpoznatiji ''Posljednji zaljev Panonskog mora'', ''Polusestra'' i ''Znak na Kajinu'', koji je surežirala s Tihanom Kopsom.
Ljiljana_sismanovic

Ljiljana Šišmanović rođena je u Zagrebu 1970. godine. Diplomirala je hrvatski jezik i razrednu nastavu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1994. godine radi na Hrvatskoj radioteleviziji kao urednica Programa za kulturu. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja. Autorica je tridesetak dokumentarnih filmova, uglavnom u produkciji HRT-a. Dobitnica je Nagrade žirija za najbolji scenarij na 13. Danima hrvatskog filma 2003. godine, nagrade za najbolji dokumentarni film u domaćoj konkurenciji Tabor Film Festivala 2005. godine te nekolicine manjih nagrada.

Njezini najpoznatiji dokumentarci, Posljednji zaljev Panonskog mora (2002) u kojem s iznimnom lakoćom i bez ustezanja progovara o starosti, smrtnosti i propadanju tijela te Znak na Kajinu (surežija s Tihanom Kopsom, 2010) o slučaju mlade žene koja je osuđena na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga u samoobrani, prikazivani su u službenim konkurencijama domaćih i inozemnih festivala (ZagrebDox, DHF, Tabor Film Festival, Liburnija Film Festival...). Njezin sjajan intimni dokumentarac Polusestra (2006), u kojem se tragajući za svojom polusestrom suočava s neugodnim obiteljskim tajnama, prikazan je na Festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

Prolaz_za_stellu_1000

Prolaz za Stellu

Film o djevojčici čiji je osobni svijet ograničen bolešću i invaliditetom, ali i samoživošću i bešćutnošću susjeda.

Filmografija

Sasvetani, Rokovci, Mihovilci, dokumentarni (2002)
Posljednji zaljev Panonskog mora, dokumentarni (2002)
Ženski izbor, dokumenatrni (2005)
Svi misle da je veća guba radit’ na benzinskoj pumpi, dokumentarni (2005)
Polusestra, dokumentarni (2006)
Znak na Kajinu, dokumentarni (s Tihanom Kopsom, 2010)