Maja Zrnić

Hrvatska redateljica i snimateljica. Radi na filmu i televiziji; snima reportaže, glazbene video spotove i reklame. Za Factum je režirala dokumentarce ''Sretna nigdina'' i ''Most'', a na filmu ''Novo, novo vrijeme'' radila je kao snimateljica.
Maja_zrnic

Maja Zrnić je rođena u Hrvatskoj 1961. godine. Diplomirala je na zagrebačkom pravnom fakultetu 1986. godine. Iste je godine preselila u New York, gdje je na Njujorškom sveučilištu studirala filmsku produkciju i engleski jezik. Od 1998. radi na filmu i televiziji; snima reportaže, glazbene video spotove i reklame.

Kao snimateljica radila je na brojnim obrazovnim i dokumentarnim produkcijama. Služila se 35mm, 16mm i digitalnom kamerom. Godine 1988. producirala je svoj prvi dokumentarni film, Larry Wright. U natjecanju PBS-a, njezin film izabran je za prikazivanje na američkoj nacionalnoj televiziji. Prikazan je i na europskim TV postajama, u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, na MTV-ju i HTV-u. Godine 1992. primila je prvu stipendiju za dokumentarni film od Vijeća za umjetnost države New York. Dokumentarac The Rhythm of Life  režirala je 1992, za što je dobila nagradu u njemačkom Leipzigu. Film je prikazan na festivalima u Americi i Brazilu.

Godine 1999., pohađala je ljetnu filmsku radionicu Imaginarne akademije u Grožnjanu, u okviru koje je režirala svoj dokumentarni film Sretna nigdina. Godinu dana kasnije, režirala je dokumentarni film Most koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Godine 2000. i 2001. snimala je cjelovečernji dokumentarni film Novo, novo vrijeme Igora Mirkovića i Rajka Grlića. Tih je godina režirala i nautički video peljar Dream Point u produkciji Cult Filma. Od 2009. godine Maja Zrnić živi na Hvaru gdje radi kao novinarka i voditeljica jutarnjeg programa otočnog radija, kojeg sluša oko 40 000 ljudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sretna%20nigdina

Sretna nigdina

Nekoć napušteni srednjovjekovni gradić Grožnjan sad je utočište mnogih umjetničkih duša.
Most

Most

Priča o životu u poslijeratnom Mostaru ispričana iz perspektive dvoje mladih ljudi.

Filmografija

Larry Wright, dokumentarni (1988)
The Rythm of Life, dokumentarni (1992)
Misija, dokumentarni (1995)
Sretna nigdina, dokumentarni (1999)
Most, dokumentarni (2001)
Levanda miriše s vrha, dokumentarni (2012)