Matija Vukšić

Redatelj s izraženim interesom za biografije i dokumentarne portrete. Pozornost je privukao nagrađivanim prvijencem ''Benjamin'', a potom i dokumentarcem ''Irokez'', biografijom boksača Željka Mavrovića.
Matija_vuksic

Matija Vukšić rođen je 1982. u Čakovcu. Godine 2005. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radi kao novinar i urednik u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije. Scenarist je i redatelj dokumentarnih filmova Benjamin (2009), Happy Croatian in Bucharest i Irokez  (2010). Godine 2011. diplomirao je dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Njegov dokumentarni film Benjamin, priča o sedamnaestogodišnjem Romu u potrazi za identitetom, osvojio je Grand prix na festivalu Early Bird Sofia, drugu nagradu na reviji dokumentarnog filma Fibula u Sisku, a ušao je i u uži izbor za najbolji dokumentarac međunarodne asocijacije filmskih škola CILECT. Prikazan je i na ZagrebDoxu, Danima hrvatskog filma, kosovskom Rolling Film Festivalu, festivalu SEE a Paris, ljubljanskom Filofestu, Studentskom filmskom festivalu u Sarajevu, na reviji F.R.K.A, a prezentiran je i na sajamskim projekcijama Short Film Corner na Filmskom festivalu u Cannesu. Irokez je prikazan na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma.

Djeca_tranzicije

Djeca tranzicije

Četiri priče. Četiri sna o sretnom djetinjstvu. U društvu koje to otežava…

Filmografija

Benjamin, dokumentarni (2009.)
Happy Croatian in Bucharest, dokumentarni (2010.)
Irokez, dokumentarni (2010.)
Djeca tranzicije, dokumentarni (2014.)