Nenad Puhovski

Nenad Puhovski režirao je više od 250 produkcija u kazalištu, na filmu i televiziji i producirao više od 60 dokumentaraca. Osnivač je nezavisne dokumentarne produkcije FACTUM i festivala ZagrebDox te pokretač dokumentarističkog diplomskog programa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu
Nenad_puhovski_foto

Nenad Puhovski rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju, filozofiju i filmsku režiju. Svoj prvi, amaterski film snimio je s 15 godina. Kao profesionalni redatelj režirao je više od 250 produkcija u kazalištu, na filmu i televiziji. Od kazališnih radova najpoznatiji su Orwellova 1984 i Stoppardove Travestije, obje u zagrebačkom Teatru &TD, a od igranih filmova Bog igre, Groznica i Oblačno s kišom, svi snimljeni za TV Zagreb.

Ipak, Puhovski je najpoznatiji po dokumentarnim filmovima koji s jedne strane tematiziraju društvene probleme (Mrtva luka, Rubne slike gladi, Graham i ja, Paviljon 22, Lora - svjedočanstva, Zajedno), a s druge likovnu umjetnost (U potrazi za Šutejem, Pet filmova o Nives KK, Bućan - triptih). Iako su mnogi od tih filmova prikazivani u cijelom svijetu, u zemlji su imali neku vrstu dvostruke sudbine. Filmovi o socijalnim pitanjima često su bili zabranjeni, nisu bili prikazani ili su izazivali oštre javne napade (Mrtva luka bila je zabranjena više od 15 godina; Paviljon 22 još čeka televizijsko prikazivanje; zbog Lore su veteranske udruge tražile da Puhovski napusti zemlju...). S druge strane, filmovi o likovnoj umjetnosti dobili su najviša priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Godine 1997. Puhovski je osnovao FACTUM i producirao više od 70 dokumentarnih filmova prikazanih i nagrađenih diljem svijeta; između ostalog osvojio je i četiri nagrade za najbolju produkciju na Danima hrvatskog filma. Godine 2004. osnovao je ZagrebDox - najveći festival dokumentarnog filma u regiji, čiji je direktor. Osim Akademije u Zagrebu, gdje je pokrenuo novi dokumentaristički diplomski program, Nenad je predavao dokumentaristiku u mnogim školama u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Srednjem istoku i Africi. Godine 2009. dobio je nagradu EDN-a za izvanredan doprinos razvoju europske dokumentarne kulture, a član je i Europske filmske akademije.

Graham_i_ja_n

Graham i ja – istinita priča

Film o Grahamu Bamfordu, Britancu koji se 1993. godine zapalio ispred Donjeg doma britanskog parlamenta kako bi promijenio stav britanske vlade prema agresiji u BiH i Hrvatskoj.
Paviljon22_3

Paviljon 22

Paviljon 22 bavi se jednom od mračnih epizoda novije hrvatske povijesti – događajima u ozloglašenom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu 1991. godine.
Lora_ok

Lora - svjedočanstva

Teška mučenja i sedamdesetak nestalih stvarnost su splitskog zatvora Lora kroz koji je od 1992. do 1996. prošlo više od 1 000 zatvorenika iz Splita, Dalmacije, obližnje Bosne i Hercegovine, ali i tadašnje Jugoslavije.
Bejahad_2

Bejahad

Dva kratka namjenska filma koji se bave godišnjim susretima Židova i njihovih prijatelja s čitavog područja bivše Jugoslavije kao i onih razasutih diljem svijeta.
Milka&ratka3

Zajedno

Što je to što ljude drži zajedno? Odgovori protagonista ovog dokumentarca formiraju impresivnu priču o toj neodredivoj i često nelogičnoj čežnji da usprkos svemu budu zajedno.
Generacija_68_milicija

Generacija '68

Redateljev filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ''biti realna i zahtijevati nemoguće''.
Kola%c5%be

Đavolji advokati

TV serija „Đavolji advokati“ ima za namjeru, kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina.

Filmografija

I bi veče, i bi jutro, dan sedmi, dokumentarni (s D. Tralićem, 1965)
Činča, dokumentarni (1972)
Telefonska govornica, igrani (1973)
Toyota Corolla 1000, igrani (1974)
Bog igre, igrani (1975)
Bijelo dugme, dokumentarni (1976)
Mrtva luka, dokumentarni (1976)
Podstanarska bajka, igrani (1978)
Groznica, igrani (1979)
Pet filmova o Nives KK, dokumentarni (1980)
U potrazi za Šutejem, dokumentarni (1981)
Televizijska Amerika, dok. TV-serija (1983)
U pozadini, igrani (1984)
Bućan – triptih, dokumentarni (1986)
Volonterske priče, dokumentarni (1987)
Rubne slike gladi, dokumentarni (1989)
Zagreb, grad muzike, dokumentarni (1990)
Oblačno s kišom, igrani (1991)
Vukovar, nepokoreni grad, dokumentarni (1991)
Dubrovačka ratna trilogija, dokumentarni (1991)
U spomen ratnih reportera, dokumentarni (1992)
Sarajevski svjedok, dokumentarni (1994)
Graham i ja, dokumentarni (1998)
Paviljon 22, dokumentarni (2002)
Lora – svjedočanstva, dokumentarni (2005)
Zajedno, dokumentarni (2009)
Generacija '68, dokumentarni (2016.)