Pero Kvesić

Zagrebački novinar, urednik, književnik, scenarist i bloger
Pero_kvesic_03

Pero Kvesić je rođen 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Bio je član redakcija "Omladinskog tjednika", ista omladine TLO i "Studentskog lista". Godine 1977. pokrenuo je omladinski list "Polet" i bio njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Pitanja", a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis "Quorum". Objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka "Uvod u Peru K." (1975.), "Mladi K." (1983.), "Uspomene urednika erotskog magazina" (2003.) i "Vrijeme rata i razonode" (2014.) , te romane "Što mi rade i što im radim" (1984.), "Rent-a-car express" (2000.) i "Stjecaj okolnosti" (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Godine 2007. i 2009. uvrštavan je u obaveznu školsku lektiru u Danskoj. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova crtanih filmova "Mali leteći medvjedići" za Zagreb film. Početkom sedamdesetih godina pisao scenarije za Školsku televiziju Zagreb (Obrazovni program). Napisao scenarije za nekoliko tv-drama i dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao na scenariju filma Samo jednom se ljubi. Napisao scenarije za kratke animirane filmove Duška Vukotića i Pavla Štaltera. Od 2006. piše blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu, a fotografije prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika objavljuje na blogu Bablfotograf.

Dum spiro spero, debitantski film Pere Kvesića osvojio je Grand prix na Danima hrvatskog filma 2016.

Perofilm_1

Dum spiro spero

Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom.
Kuca_na_kraljevcu
U produkciji

KUĆA NA KRALJEVCU 35

Filmska priča o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak, a u kojoj danas živi autor filma, Pero Kvesić. Kući u kojoj su živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin.

Filmografija

Dum spiro spero, dokumentarni (2016.)