Pero Kvesić

Zagrebački novinar, urednik, književnik, scenarist i bloger.
Pero_kvesic_03

Pero Kvesić je rođen 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Bio je član redakcija "Omladinskog tjednika", lista omladine "Tlo" i "Studentskog lista". Godine 1977. pokrenuo je omladinski list "Polet" i bio njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Pitanja", a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis "Quorum". Objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka "Uvod u Peru K." (1975.), "Mladi K." (1983.), "Uspomene urednika erotskog magazina" (2003.) i "Vrijeme rata i razonode" (2014.), te romane "Što mi rade i što im radim" (1984.), "Rent-a-car express" (2000.) i "Stjecaj okolnosti" (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Godine 2007. i 2009. uvrštavan je u obaveznu školsku lektiru u Danskoj. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova crtanih filmova "Mali leteći medvjedići" za Zagreb film. Početkom sedamdesetih godina pisao scenarije za Školsku televiziju Zagreb (Obrazovni program). Napisao scenarije za nekoliko tv-drama i dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao na scenariju filma Samo jednom se ljubi. Napisao scenarije za kratke animirane filmove Duška Vukotića i Pavla Štaltera. Od 2006. piše blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu, a fotografije prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika objavljuje na blogu Bablfotograf.

Dum spiro spero, debitantski film Pere Kvesića osvojio je Grand prix na Danima hrvatskog filma 2016, nagradu Vedran Šamanović, nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarni film na Festival dei popoli, te nagradu Golden Horn na Krakow Film Festivalu.

Perofilm_1

Dum spiro spero

Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom.
Thik_1

Kuća na Kraljevcu

Filmska priča o kući koju je sagradio Slobodan Praljak, a u kojoj danas živi autor filma, Pero Kvesić.

Filmografija

Dum spiro spero, dokumentarni (2016.)

Kuća na Kraljevcu, dokumentarni (2023.)