Rajko Grlić

Jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja i scenarista, pripadnik tzv. praške škole, autor velikog broja igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima. Pokretač je Motovun Film Festivala, čiji je danas ''umjetnički direktor u zasluženoj mirovini''.
Rajko_grlic22

Rajko Grlić je rođen 1947. godine u Zagrebu. Diplomirao je na praškoj filmskoj akademiji FAMU. Redatelj je i koscenarist jedanaest dugometražnih filmova. Njegovi filmovi igrali su na redovnom kino repertoaru na svih pet kontinenata, bili su prikazivani u natjecateljskim programima najvećih svjetskih festivala te su osvojili mnoštvo međunarodnih nagrada.

Osim toga, Rajko je napisao deset produciranih scenarija za igrane filmove i dvije TV-serije. Dobitnik je brojnih nagrada za scenarij, uključujući UNESCO-vu nagradu, nagradu FIPRESCI na Canneskom festivalu i nagradu Peter Kastner. Važnu scenarističku suradnju ostvario je sa srpskim filmašem Srđanom Karanovićem, također pripadnikom tzv. praške škole (zajedno su napisali scenarije za dva Grlićeva i tri Karanovićeva filma te kultnu Karanovićevu TV-seriju Grlom u jagode). Režirao je i tri dokumentarne TV-serije i desetak kratkometražnih filmova. Scenarist je, redatelj i producent CD-ROM-a Kako snimiti vlastiti film: interaktivna filmska škola, koji je dobio osam međunarodnih filmskih nagrada, uključujući Veliku nagradu za najbolji multimedijalni projekt na Njujorškom filmskom festivalu 1998. godine.

Bio je pokretač i umjetnički direktor Motovun Film festivala kao i Imaginarne filmske akademije u Grožnjanu. Godine 2010, zajedno s Igorom Mirkovićem režirao je dokumentarni film Novo, novo vrijeme o demokratskim promjenama koje su uslijedile u Hrvatskoj neposredno nakon smrti dotadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Novo, novo vrijeme je prvi hrvatski dugometražni dokumentarni film od nastanka samostalne države koji je rađen za kinodistribuciju i koji je postigao značajan uspjeh u kinima. Rajko je nositelj najviše američke titule na području filma (Eminent Scholar) na Sveučilištu Ohio u Athensu (SAD).

Pitka_voda_i_sloboda

Pitka voda i sloboda III

Tri desetljeća duga priča o vodi, slobodi, vrelu i cenzuri.
Novo%20novo%20vrijeme

Novo, novo vrijeme

Pogled kroz ključanicu hrvatskog političkog života uoči velike povijesne prekretnice - promjene vlasti 2000. godine.

Filmografija

Cigla, igrani (1964)
Violinist, igrani (1964)
Kuda bježiš, Kunigundo, igrani (1965)
Kairos, igrani (1965)
Prolazak, igrani (1966)
Vypravuj mi neco heskecho, igrani (1967)
Djurdja, dokumentarni  (1967)
Mi iz Praga, TV dok. (1968)
Hamlet, TV drama (1968)
Nedorozumeny, igrani (1969)
Svaki je čovjek dobar čovjek u rdjavom društvu, TV dok. (1970)
Sve jedno drugo pojede, igrani (1970)
L. V. Kulešov, igrani (s Goranom Markovićem, 1970)
Pohvale (Jelu, Vinu, Ženama I, Ženama II, Životu I, Životu II), dok. TV-serija (1971)
Povratak, igrani (1971)
Pričaj mi priču, igrani (1973) 
Pitka voda i sloboda I, dokumentarni (1974)
Kud puklo da puklo, igrani (1974)
Žestoke priče (Pleterje, Matin kulen, Rajkov brodet, Fuk tak, Franjin gulaš, Vlasic), dok. TV-serija (1976)
Zagreb, dokumentarni (1978)
Bravo Maestro, igrani (1978)
Samo jednom se ljubi, igrani (1981)
Plava laguna, dokumentarni (1982)
U raljama života, igrani (1984)
Pitka voda i sloboda II, dokumentarni (1986)
Za sreću je potrebno troje, igrani (1986)
Bajka o Zagrebu, igrani (1987)
That Summer of White Roses, igrani (1989)
Parizi-Istra, igrani (1991)
Čaruga, igrani (1991)
Pitka voda i sloboda III, dokumentarni (1998)
Novo, novo vrijeme, dokumentarni (s Igorom Mirkovićem, 2001)
Josephine, igrani (2002)
Stina, dokumentarni (2002)
Roberto i Paolo, dokumentarni (2003)
Karaula, igrani (2006)
Neka ostane među nama, igrani (2010)