Silvestar Kolbas

Cijenjeni hrvatski snimatelj debitirao je kao redatelj 2003. godine hvaljenim autobiografskim dokumentarcem ''Sve o Evi''. Posljednjih godina snima uglavnom dugometražne dokumentarce, ponajviše za Factum.
Autor

Silvestar Kolbas je filmski snimatelj, fotograf i redatelj. Rođen je 1956. godine u Petrovcima kraj Vukovara, a odrastao je u Vinkovcima. Godine 1982. diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na kojoj je danas redoviti profesor.

Za svoje debitantsko snimateljsko ostvarenje, igrani film Diploma za smrt u režiji Živorada Tomića, nagrađen je na Festivalu filmske kamere u Bitoli 1989. godine. Na početku profesionalne karijere radi kao slobodni fotograf i snimatelj, a potom se zapošljava na RTZ-u (HRT) gdje preko brojnih emisija, reportaža, priloga i filmova izrasta u vrhunskog televizijskog snimatelja. Kolbas je izlagao fotografije, objavljivao i uređivao stručne radove o snimanju, snimio dva cjelovečernja igrana i više kratkih i televizijskih filmova, serija i dokumentarnih filmova za televiziju i u nezavisnim produkcijama.

Kao redatelj debitirao je 2003. godine zapaženim autobiografskim dokumentarcem Sve o Evi. Sniman kroz više godina, Sve o Evi prati par (redatelja i njegovu ženu) u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje. Posljednjih godina snima uglavnom dugometražne dokumentarce (Život na svježem zraku, Sretno dijete, Sve o Evi, Lora - svjedočanstva, Mimara Revisited), ponajviše za Factum. Za svoj srednjometražni dokumentarac Ratni Reporter u produkciji Factuma Kolbas je dobio godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost za 2011. godinu.

Sve_o_evi_8

Sve o Evi

Pratimo redatelja i njegovu ženu u brojnim pokušajima umjetne oplodnje. ''Sve o Evi'' film je koji osvaja hrabrošću i od publike izmamljuje smijeh, pljesak i poneku suzu.
Ratni%20reporter%20(7)

Ratni reporter

Posve se razotkrivajući, Kolbas na primjeru svog života nudi slojevitu i cjelovitu paradigmu rata koji je promijenio baš svačiji život.
Nasa_djeca
U produkciji

Naša djeca

Film o redatelju, Silvestru Kolbasu, njegovoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti.

Filmografija

Sve o Evi, dokumentarni (2003)
Ratni reporter, dokumentarni (2011)
20 dana na Tibetu, dokumentarni (2011)
Autoportret V2.1, dokumentarno-eksperimentalni (2012)
Naša djeca, dokumentarni (u produkciji)