Vlatka Vorkapić

Scenaristica i redateljica niza nagrađivanih dokumentarnih i igranih TV-serija. Režirala je dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratkometražna igrana filma, nekoliko nagrađivanih kazališnih predstava i dugometražni igrani film ''Sonja i bik''.
Vlatka_vorkapic_a

Vlatka Vorkapić diplomirala je televizijsku i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Scenaristica je i redateljica niza nagrađivanih dokumentarnih i igranih serija. Režirala je dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratkometražna igrana filma i nekoliko nagrađivanih kazališnih predstava.

Za kratki film Vozačka dozvola nagrađena je 1992. na Međunarodnom filmskom festivalu u Münchenu za najbolji scenarij. Godine 2006. primila je od Ministarstva kulture nagradu Marin Držić za najbolju kazališnu dramu Judith French. Godine 2011, zajedno s koscenaristicom Martinom Globočnik realizirala je dokumentarni film Gabriel o u kojem trasira male oaze ljubavi i erotike u Zagrebu, čime se djelomično tematski naslanja na dokumentarnu TV-seriju Pučka intima koju je režirala 2000. godine i koja bila iznimno cijenjena od strane kritike. Godine 2012. režirala je dugometražni igrani film Sonja i bik.
 

Super_snaga_cudnih_ljudi

Super snaga čudnih ljudi

Film u filmu, a istovremeno i složena priča o djeci i njihovim životima, puna sjajnih portreta učenika i odgojitelja u dječjem domu.

Filmografija

Vozačka dozvola, igrani (1992)
Rastreseno gledanje kroz prozor, igrani (1993)
Pogačica, ročelica, mendulica, dokumentarni (1996)
Graditelj glazbala, dokumentarni (1997)
Na Savi dvor, dokumentarni (1997)
Kada list murve bude poput mišjeg uha, dokumentarni (1997)
Dedek, batek, bakica, dokumentarni (1998)
Ovo djeluje, dokumentarni (1998)
Zlata Sufflay: Iz arhiva šutnje, dokumentarni (1999)
Pučka intima, dok. TV-serija (2000.)
Super snaga čudnih ljudi, dokumentarni (2002)
Anine pjesme, dokumentarni (2003)
Kad zvoni, TV-serija (2005)
Gabriel, dokumentarni (2011)
Sonja i bik, dug. igrani (2012)