Vlatka Vorkapić

Scenaristica i redateljica niza nagrađivanih dokumentarnih i igranih TV-serija. Režirala je dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratkometražna igrana filma, nekoliko nagrađivanih kazališnih predstava i dugometražni igrani film ''Sonja i bik''.
Vlatka_vorkapic
Vlatka Vorkapić je redateljica, scenaristica i dramatičarka. Diplomirala je TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Režira na filmu, televiziji i u kazalištu. Surađuje s javnom televizijom (HRT), nezavisnim producentskim kućama (Fade In, Factum, Interfilm ...) nacionalnim kazalištima i festivalima kao i nezavisnim kazalištima (HNK Split, Dubrovačke ljetne igre, Teatar Exit …). Njezin dugometražni igrani film Sonja i bik je bio kino-hit u Hrvatskoj. Za film Sonja i bik nagrađena je Zlatnom arenom za scenarij. Dobitnica je nagrade Marin Držić za dramu Judith French. Redateljica je i scenaristica tri kratkometražna igrana filma (Vozačka dozvola, Rastreseno gledanje kroz prozor, Na Tri kralja). Redateljica je i scenaristica (samostalno ili koscenaristica) niza dokumentarnih, igranih i dokumentarno-igranih serija (Kad zvoni?, Pučka intima, Pričopričalica, Vjerovanja, Sin noći, brat sna …) i tridesetak dokumentarnih filmova (Supersnaga čudnih ljudi, Anine pjesme, Gabriel, Besplatno, Odgođena revolucija, Pusti Dobre, pusti ...) za koje je nagrađivana na hrvatskim i međunarodnim festivalima. Trenutno je u postprodukciji svog dugometražnog igranog filma Sveta obitelj.
Super_snaga_cudnih_ljudi

Super snaga čudnih ljudi

Film u filmu, a istovremeno i složena priča o djeci i njihovim životima, puna sjajnih portreta učenika i odgojitelja u dječjem domu.

Filmografija

Vozačka dozvola, igrani (1992)
Rastreseno gledanje kroz prozor, igrani (1993)
Pogačica, ročelica, mendulica, dokumentarni (1996)
Graditelj glazbala, dokumentarni (1997)
Na Savi dvor, dokumentarni (1997)
Kada list murve bude poput mišjeg uha, dokumentarni (1997)
Dedek, batek, bakica, dokumentarni (1998)
Ovo djeluje, dokumentarni (1998)
Zlata Sufflay: Iz arhiva šutnje, dokumentarni (1999)
Pučka intima, dok. TV-serija (2000.)
Super snaga čudnih ljudi, dokumentarni (2002)
Anine pjesme, dokumentarni (2003)
Kad zvoni, TV-serija (2005)
Gabriel, dokumentarni (2011)
Sonja i bik, dug. igrani (2012)
 

Izbor iz novije filmografije:

Na tri kralja, kratkometražni igrani film - dio omnibusa Zagrebačke priče 3 (2015)
Transmania, dugometražni igrano-eksperimentalni film (2016)
Odgođena revolucija, dugometražni dokumentarni film (2017)
Pusti Dobre, pusti, srednjometražni dokumentarni film (2018)