Zvonimir Jurić

Jedan od najboljih hrvatskih redatelja srednje generacije na početku svoje karijere snimio je tri dokumentarca u kojima se na različite načine bavi svojim rodnim gradom - Osijekom. Od toga su dva - ''Jurić: Tvrđa 1999.'' i ''Crnci su izdržali, a ja?'' nastala u produkciji Factuma.
Zvonimir_juric

Zvonimir Jurić je rođen u Osijeku, gdje je i završio osnovnu i srednju školu. Tijekom 1980-ih godina, u tinejdžerskoj dobi, igrao je manje uloge u nekoliko serija Televizije Zagreb. Po završetku srednje škole, Jurić je godinu dana studirao filmsku režiju na Sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu, a 1992. vraća se u Hrvatsku i upisuje studij filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Za vrijeme studija režirao je nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, uključujući Nebo ispod Osijeka koji je osvojio nagradu žirija i nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma. Za svoj diplomski rad, srednjometražni igrani film Die, Die My Darling nagrađen je Rektorovom nagradom. Krajem 1990-ih u Factumu snima prve profesionalne dokumentarce - Jurić: Tvrđa 1999. i Crnci su izdržali, a ja? u kojima se na različite načine nastavlja baviti svojim rodnim gradom.

Godine 2003. nastaje njegov prvi dugometražni igrani film Onaj koji će ostati neprimijećen, a 2009. zajedno s Goranom Devićem potpisuje scenarij i režiju psihološke ratne drame Crnci. Film govori o postrojbi Hrvatske vojske koja odbija položiti oružje po završetku Domovinskog rata. Jurić i Dević su za taj film osvojili Zlatnu arenu za najboljeg redatelja na Pula Film Festivalu 2009. godine. Njegov kratkometražni film Žuti mjesec premijerno je prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu nakon čega je osvojio nekoliko nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

Juric_tvrdja

Jurić: Tvrđa 1999.

Prošlost i sadašnjost, stvarnost i fikcija prepliću se u ovom jedinstvenom filmu o osječkom gradu-tvrđavi.
Crnci_su_izdrzali_a_ja_naslovna

Crnci su izdržali, a ja?

Filmski esej o redatelju i njegovom rodnom gradu Osijeku. Ljudi u (ne)običnim situacijama na Božić 2000. godine.

Filmografija

Nebo ispod Osijeka, dokumentarni (1996)
Die, die My Darling, igrani (1998)
Jurić: Tvrđa 1999, dokumentarni (1999)
Crnci su izdržali, a ja?, dokumentarni (2000)
Onaj koji ce ostati neprimijećen, igrani (2003)
Sex, Piće i Krvoproliće, igrani omnibus (2004)
Crnci, igrani (korežija s Goranom Devićem, 2009)
Zagrebačke priče, igrani omnibus, segment Žuti mjesec (2009)
Žuti mjesec, igrani (2009)
Kosac, igrani ( u razvoju)