Dubica

Nikica živi s nevjenčanom suprugom Svjetlanom, Srpkinjom po nacionalnosti, koja kao i ostali stanovnici Hrvatske Dubice progovara o problemima s kojima se suočava u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

Hrvatska Dubica je selo nedaleko od Zagreba, na granici sa susjednom Bosnom i Hercegovinom (Republika Srpska), na samom rubu Europske unije. Mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih razaranja devedesetih praktički izumire, prepušteno samo sebi i sve manjem broju preostalih stanovnika, koji za probleme u kojima se nalazi njihovo rodno mjesto okrivljuju rat. Hrvatska Dubica, koja je prije rata bila u svakom segmentu usmjerena na susjedni grad Kozarsku Dubicu u BiH, uspostavom granice između novonastalih država biva u potpunosti izolirana.

Glavni lik u filmu je Nikica Jukić, hrvatski branitelj koji je u rat otišao sa 17, a umirovljen je s 22 godine kao ratni vojni invalid. Nikica živi s nevjenčanom suprugom Svjetlanom, Srpkinjom po nacionalnosti, koja kao i ostali stanovnici Hrvatske Dubice progovara o problemima s kojima se suočava u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

20201207_163831-01-01

Marina Aničić Spremo

Marina Aničić Spremo, rođena je 24.10.1983 u Zagrebu, nakon završene Opće gimnazije u Kninu upisuje Fakultet političkih znanosti gdje stječe zvanje diplomirane novinarke.
Naslov: Dubica
Godina produkcije: 2021.
Trajanje: 55'
Boja: boja
Format: DCP
Sufinancijer:: HAVC
Redateljica i scenaristica:: Marina Aničić Spremo
Producent:: Nenad Puhovski
Snimateljica:: Martina Aničić Spremo
Montažerka:: Vesna Biljan Pušić