KUĆA NA KRALJEVCU 35

Filmska priča o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak, a u kojoj danas živi autor filma, Pero Kvesić. Kući u kojoj su živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin.
Kuca_na_kraljevcu

Zagrebačka kuća na Kraljevcu broj 35 u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim i raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom. U sljedećim razdobljima stanovnici su se našli raštrkani širom svijeta: od Južne Amerike do Kanade, od New Yorka do Haga, a žive i u Beogradu, Sarajevu i Ljubljani.

Zahvaljujući tome da je bio grmalj od gotovo dva metra i, pored tri fakulteta poznavao i osam zanata, kuću je sagradio praktički svojim rukama Slobodan Praljak, koji je tragično skončao tijekom suđenja u Hagu. Da bi mogao otplaćivati kredite, jedan od katova je stalno iznajmljivao, no kako ga je najčešće iznajmljivao prijateljima, nije uvijek mogao računati na to da će mu oni platiti najamninu, već ih je povremeno sam izdržavao.

Tako su se tu našli Abdulah Sidran, književnik iz Sarajeva koji se u to vrijeme borio s ovisnošću o alkoholu i nastojao probiti kao scenarist, zatim pjesnik Goran Babić koga je redovno posjećivao Stipe Šuvar, a mladi političar Ivica Račan je redovno dolazio na kartaške partije.

U vrijeme kad su pokrenute omladinske novine "Polet", a kafić "Zvečka" postao okupljalište koje je kasnije prešlo u legendu, četiri suradnika "Poleta" zajednički su unajmili jedan kat u Praljkovoj kući. Bili su to Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a društvo su im često pravile i Mira Furlani Cintija Ašperger.

Kasnije, stanovnici kuće razletjeli su se svijetom kao ptići ispali iz gnijezda. Prateći njihove sudbine, njen sadašnji stanovnik i autor filma, Pero Kvesić, govori o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Pero_kvesic

Pero Kvesić

Zagrebački novinar, urednik, književnik, scenarist i bloger
Naslov: KUĆA NA KRALJEVCU 35
Godina produkcije: 2019.
Trajanje: 80'
Boja: boja
Format: DCP
Produkcija:: Factum
Scenarist i redatelj:: Pero Kvesić
Producent: Nenad Puhovski
Snimatelj:: Silvestar Kolbas
Sufinancijer:: HAVC