Song For Croatia (Working Title)

Song for Croatia (radni naslov) je glazbeno-politički dokumentarni film o ulozi domoljubne pjesme u političkim promjenama 1990-ih, slomu komunizma, raspadu Jugoslavije i ratu za samostalnost i neovisnost Hrvatske te sudbinama njenih pjevača.
Song_for_croatia_still_image_03

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba odigrava vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebno u Hrvatskoj, gdje je njen repertoar najobimniji i najhomogeniji.

Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata HDZ pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. već aktivno sudjeluje u «oslobađanju nacionalnog duha». Mijenja se okvir - iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi države.

Pjesma tih godina opasno ovisi o državnoj televiziji i pleše na tankoj crti ideološke i političke podložnosti. Mogu li pjesme same ispričati svoju priču i kakva je sudbina njihovih pjevača, tema je ovoga dokumentarnog filma. 

Miroslav_sikavica

Miroslav Sikavica

Redatelj zapaženih dokumentaraca iz Fade In-ova TV-serijala ''Direkt'' posvećenog problemima mladih i njihovim pravima. Režirao je tridesetak dokumentaraca, a jedan od njih je i ''Oblak'', film o Luki Ritzu. Njegov kratkometražni film Zvir je imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine, gdje je u programu Quinzaine des Réalisaterus osvojio posebno priznanje
Naslov: Song for Croatia ( Working Title)
Godina produkcije: 2017.
Trajanje: 86'
Boja: boja
Format: DCP
Godina produkcije: 2017.
Trajanje: 86'
produkcija: Factum
Redatelj: Miroslav Sikavica