Underground top lista

Prateći glazbenike i obitelji pokojnika, film istražuje mogućnost sastavljanja top liste pjesama kojima ispraćamo naše bližnje.
Image1

Film govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Glazba definitivno igra važnu ulogu u jačanju tuge i gotovo je nemoguće zamisliti da se rastajemo od bližnjih bez nje. Prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, film prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, poput glavnog lika koji priča svoju priču. Ožalošćena obitelj igra važnu ulogu u stvaranju pogrebnog glazbenog repertoara. Zanimljivo je i kako to utječe na same glazbenike. Trendovi u glazbenim žanrovima uvijek su se mijenjali, kao i top liste. 'Pogrebna glazba', kao specifični glazbeni žanr, upravo to odražava. Ovaj film služi kao svojevrsno psihološko istraživanje glazbe u službi tuge.

Lidija

Lidija Špegar

Lidija Špegar rođena je u Bjelovaru 1978. Diplomirala je Novinarstvo na Hrvatskim studijima 2012.godine te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (MA Dokumentarni film) 2016. Redateljica je nagrađivanog dokumentarnog filma Kamo idemo koji je svoju premijeru imao 2017. godine na ZagrebDoxu.
Naslov: Underground top chart
Godina produkcije: 2021.
Trajanje: 75'
Boja: boja
Format: DCP
Sufinancijer:: HAVC
Redateljica i scenaristica:: Lidija Špegar
Producent:: Nenad Puhovski
Snimatelj:: Marinko Marinkić
Montažerka:: Iva Ivan