Glasnije od oružja

Dokumentarni film o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke "borbe" pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije. 

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika.Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu "preživjele", a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Miroslav_sikavica_2

Miroslav Sikavica

Redatelj zapaženih dokumentaraca iz Fade In-ova TV-serijala ''Direkt'' posvećenog problemima mladih i njihovim pravima. Režirao je tridesetak dokumentaraca, a jedan od njih je i ''Oblak'', film o Luki Ritzu. Njegov kratkometražni film Zvir je imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine, gdje je u programu Quinzaine des Réalisaterus osvojio posebno priznanje
Naslov: Glasnije od oružja
Godina produkcije: 2017.
Trajanje: 86'
Boja: boja
Format: HD
Produkcija: Factum
Scenarist i redatelj: Miroslav Sikavica
Producent: Nenad Puhovski
Montažer: Miran Miošić
Glavni snimatelj: Hrvoje Franjić
Snimatelji: Tamara Cesarec, Josip Ivančić, Goran Legović
Dizajner zvuka: Martin Semenčić, Ivan Zelić
Grafički dizajner: Bruno Razum
Izvršne producentice: Tamara Babun, Neda Frank
Koordinatorica arhivskog materijala i uređivanje autorskih i srodnih prava: Lada Bonacci
Uređivanje glazbenih prava - Croatia Records: Frane Tomašić
Kolor korekcija: Dragan Šiša
Finalni miks zvuka: Ivan Zelić, Studio "Nazor"
Novinarka - istraživačica: Neda Frank
Tehnička podrška: Mario Bandić, Mislav Šćukanec Rezniček
Suradnik u montaži: Marko Ferković
Asistenti u montaži: Srđan Popović, Nina Velnić
Produkcijska podrška: Lucija Parać
Asistentica produkcije: Vanja Daskalović
Promocija i plasman: Martina Kolarić, martina@factum.com.hr

Festivali i nagrade:

Motovun Film Festival; The Balkan Florence Express, Firenca; BelDocs, Beograd, Srbija; Festival dokumentarnog rock filma DORF - najbolji film