KNJIŽEVNA GROUPIE

Priča o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom alter-egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom – Književna groupie.

Špoljar je dosad objavio “Teškoće pri gutanju”, “Moj brat Felix Krull”, te “Welcome to Croatia” u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem za koga je 2006. godine dobio nagradu Kiklop. S romanom “Gumeni galeb” pobijedio je na natječaju Matice hrvatske Osijek za najbolji neobjavljeni prozni tekst u 2007. godini. 2014. objavljuje roman „Štakorbar“ za koji dobiva Književnu nagradu Drago Gervais, dok 2020 izdaje svoj posljednji roman – „Petokoronaš“.

S druge strane, Pavle Svirac je izdao knjige: „Književna Groupie“, „Strovaljivanje“ i "Kako biti hipster"

Svirac je, također, već nekoliko godina kolumnist „Nacionala“, proslavio se serijom zapisa "Šta se čita na jarunskoj nudističkoj plaži" i "Dnevnik interlibdžije“, dok njegova Facebook stranica Književna Groupie trenutno ima preko 13.000 pratitelja.

Film prati Željkov odnos prema Svircu kao ličnosti, njegov odnos s bivšom suprugom Majom Hrgović (koja je do nedavno radila kao glasnogovornica ministarstva kulture, a od tada kao taksistica u Splitu) kao i odnose prema kćerci Nori, obitelji, društvu, kulturi, izdavačkim kućama i glavnom uredniku Nacionala.

Kroz sve to, Špoljar/Svirac ne samo da progovara o našim društvenim dilemama, problemima i sukobima, već i o sebi kao jednoj od zanimljivijih pojava suvremene hrvatske kulturne scene, jednom od njenih, povijesno ne tako rijetkih, „neprilagođenih“ protagonista.

Nikica

Nikica Marović

Nikica Marović rođen 1990. godine u Kotoru, Crna Gora. Završava diplomski studij filozofije na FFRZ-u, preddiplomski studij povijesti pri Hrvatskim studijima.
Naslov: Književna groupie
Godina produkcije: 2024.
Trajanje: 60'
Boja: boja
Format: DCP
Produkcija: Factum
Financijer: HAVC
Scenarist i redatelj: Nikica Marović
Producent: Nenad Puhovski
Izvršni producenti: Davor Kanjir, Neda Frank, Vedran Šuvar
Snimatelji: Mateja Ilijašev, Tin Ostrošić, Petar Strmečki
Montažerka: Elena Radošević
Dizajner zvuka: Frano Homen
Tonski snimatelj: Rudolf Sačer
Grafička dizajnerica & koloristica: Iva Kraljević
Voditelj tehnike: Matija Mamuča
Produkcijska podrška: Edita Sentić
Plasman i distribucija: Luka Rinčić, Davor Kanjir

Festivali i nagrade:

ZagrebDox - program: Factumentarci - Zagreb, Hrvatska (2024.)