Najljepša zemlja na svijetu

Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne labirinte provjera i sticanja statusa i boravka. Gledamo njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća – dok savladavaju jezik, pokazuju vještine u svojim profesijama i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, također, priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i obiteljskih patrijahalnih stega.

Glavni junak je dvadesetrogodišnji Bagher, koji je na put iz Avganistana krenuo kao sedamnaestogodišnjak, iz obitelji razorenoj ratom. Poslije tri godine puta (kroz Iran, Tursku, Grčku i Balkan) stigao je u Austriju u velikom valu 2015. Pokazao se kao hrabar, častan i inteligentan mladić. Savladao je njemački jezik, ima nekoliko vrijednih i inteligentnih prijatelja. Na putu su „europeizacije“ ali se iznenada pojavljuje Bagherovov djed Haidar, koji u Austriju stiže ilegalno i na kratko, preko Slovenije. Došao je Bagheruu prenijeti poruku i ostaviti zavjet, da je na njemu da očuva ime i tradiciju obitelji, jer su ostali muškarci izginuli. Pojava djeda Haidara dovodi do nedoumica, evociranja prošlosti, konflikata i serije novih labirinata, iz kojih Bagher i njegovi prijatelji pronalaze izlaz.

Naslov: Das schönste Land der Welt
Godina produkcije: 2018.
Trajanje: 101'
Boja: boja
Format: HD
Produkcija: nanookfilm (Austrija)
Koprodukcija: Tramal Films (Slovenija), JMU RTV Vojvodina (Srbija), Factum (Hrvatska)
Scenarist i redatelj: Želimir Žilnik
Producent: Peter Roehsler
Koproducenti: Nenad Puhovski (Factum), Miha Černec (Tramal Films), Vanja Kranjac (JMU RTV Vojvodina)
Direktor fotografije: Peter Roehsler
Snimatelj tona: Günther Tuppinger
Montažer: Vuk Vukmirović

Festivali i nagrade:

DocLisboa, Lisabon – svjetska premijera; Mar del Plata IFF, Plata (Argentina); Festival Autorskog filma, Beograd – regionalna premijera; Human Rights Film Festival, Zagreb – hrvatska premijera; Trieste Film Festival,Trst; Centar Georges Pompidou, Pariz, u sklopu retrospektive “Želimir Žilnik i Crni val”; International Film Festival Spirit of Fire, Rusija; International Film Festival Innsbruck, Austrija; International Film Festival Kino Otok - Isola Cinema, Slovenija; Dani Hrvatskog Filma (DHF)