Djeca tranzicije

Četiri priče. Četiri sna o sretnom djetinjstvu. U društvu koje to otežava…

Djeca tranzicije film je koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost?  Ovo je film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost.

Matija_vuksic

Matija Vukšić

Redatelj s izraženim interesom za biografije i dokumentarne portrete. Pozornost je privukao nagrađivanim prvijencem ''Benjamin'', a potom i dokumentarcem ''Irokez'', biografijom boksača Željka Mavrovića.
Naslov: Djeca tranzicije
Godina produkcije: 2014.
Trajanje: 81'
Format: HD
Produkcija: Factum
Koproducent: Zagreb film
Sufinancijeri: Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba
Scenarist i redatelj: Matija Vukšić
Producent: Nenad Puhovski
Glavni snimatelj: Mario Marko Krce
Snimatelj: Raul Brzić
Tonski snimatelj: Ivan Šmintić
Montažerka: Ana Šerić
Skladateljica: Bianca Ban
Izvršna producentica: Tamara Babun
Istraživači: Matija Vukšić, Antina Bratić
Voditelj tehnike: Mario Bandić
Asistent montaže: Srđan Popović

Festivali i nagrade:

Motovun Film Festival 2014. - Glavni program; Sarajevo Film Festival 2014 - Natjecateljski program dokumentarnog filma; ZagrebDox 2015 - program Factumentarci; Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - program Panorama; Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BFDKF 2015.; Pulski filmski festival 2015. - hrvatski program; Liburnia Film Festival 2015. - glavna konkurencija: Međunarodni festival filmova za djecu i mlade Oulu (Finska, 2015.)