Iza ogledala

''Iza ogledala'' je autoportret napravljen kombinacijom filmskih inserata od 1965. do nedavno koji pokazuju kako su autoricu vidjeli drugi i introspektivno snimljenih videoradova same autorice nastalih u zadnjem desetljeću.

Iza ogledala je autoportret napravljen kombinacijom filmskih inserata od 1965. do nedavno koji pokazuju kako su autoricu vidjeli drugi i introspektivno snimljenih videoradova same autorice nastalih u zadnjem desetljeću. Film je kolaž, dijalog i sučeljavanje s autoričinim životom, životom ljudi oko nje i dvadesetak filmskih lica koja je igrala u svojoj filmskoj karijeri.

Uvodna sekvencija kombinacija je starih obiteljskih fotografija i vrlo kratkih dokumentarnih isječaka iz vremena 1947-1964. Vidimo prvomajske parade, udarnike, tvornice, mitinge itd. Vrijeme od 1964. do 2004. godine pokriveno je filmskim insertima, uglavnom krupnim planovima autoričinih filmskih uloga u koje su ubačene fotografije iz njenog privatnog života i djelići stvarnih događaja: vijesti, festivali, rat, prosjaci... Sve povezuje novosnimljeni materijal autorice u ogledalima: u bolnicama, kafićima, uredima, izlozima... Kroz cijeli film provlače se snimke morske pučine u savršenu miru i tišini.

Snimke su sve dulje prema kraju filma, a u posljednjem kadru autorica se vidi još samo kao odraz u moru koji se rasipa i nestaje. Preko jednog slojevitog ženskog lika, prikazanog kroz više od pola stoljeća, vidi se impresionistički presjek toga vremena.
 

Jagoda_kaloper

Jagoda Kaloper

Svestrana likovna umjetnica i filmska autorica koja je od 1965. godine do danas ostvarila dvadesetak (većinom glavnih) ženskih filmskih uloga u filmovima cijenjenih redatelja poput Dušana Makavejeva, Krste Papića, Rajka Grlića i Bogdana Žižića.
Naslov: Iza ogledala
Godina produkcije: 2011.
Trajanje: 47'
Format: Beta SP
Produkcija: Factum
Koproducent: Zagreb film
Sufinancijeri: HAVC; Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba
Scenaristica i redateljica: Jagoda Kaloper
Producent: Nenad Puhovski
Snimateljica: Jagoda Kaloper, arhivske snimke
Montažeri: Martin Semenčić, Miran Miošić

Festivali i nagrade:

Nagrada T-HT@MSU 2010; Festival igranog filma u Puli 2011; međunarodni filmski festival Mille Ochi 2011, Trst; ZagrebDox 2012; Motovun Film Festival 2012; Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2013.