O kravama i ljudima

Priča o živopisnom bračnom paru iz Medulina čiju idilu narušava različito poimanje života.

Milan i Silvana žive u Medulinu, malom primorskom mjestu u Hrvatskoj. Na obližnjem otoku Finera, Milan uzgaja krave brinući se svakodnevno za njih, kao i mnogi drugi prije njega. No, Silvana želi mnogo više od toga, gunđajući stalno kako bi se Milan trebao više posvetiti kući i njenom mogućem iznajmljivanju turistima. Ipak, dramatični događaj u Milanovom životu jasno će pokazati: vremena su se promijenila, a i oni svakim danom ne postaju ništa mlađi.

Film je nastao u okviru dokumentarne radionice Imaginarne akademije u Grožnjanu.

Katarina_zrinka_matijevi%c4%87_

Katarina Zrinka Matijević

Zrinka je prvi put na sebe skrenula pozornost sjajnim studentskim filmom ''Dvoboj'', koji je osvojio nagrade na značajnim domaćim festivalima. Njezin drugi film, ''O kravama i ljudima'', koji je surežirala s Nebojšom Slijepčevićem prikazan je i na IDFA-i.
Nebojsa_slijepcevic

Nebojša Slijepčević

Redatelj nagrađivanih dokumentarnih filmova i dokumentarne TV-serije ''Direkt''. Njegov dokumentarac "Gangster te voli" (2013.) osvojio je brojne nagrade u Hrvatskoj i u svijetu.
Naslov: O kravama i ljudima
Godina produkcije: 2000.
Trajanje: 23'
Format: 16 mm
Produkcija: Zagreb film, Factum
Scenaristi i redatelji: Zrinka Matijević Veličan, Nebojša Slijepčević
Producent: Nenad Puhovski
Snimatelj: Jurica Jagetić
Snimatelj podvodnih snimki: Jure Černec
Montažeri: Marina Andree, Staša Čelan
Obrada zvuka: Mladen Škalec
Snimatelj zvuka: Mile Blažević
Asistent montaže: Marin Juranić

Festivali i nagrade:

Dani hrvatskog filma, 2000; Motovun Film Festival, 2000; IDFA, 2000; Cinematexas 2001, Austin (SAD); Međunarodna smotra dokumentarnih filmova u Bogoti, 2001; Festival du films insulaires, L'ile de Groix, Francuska; L’ALTERNATIVA, 2001, Barcelona; Međunarodni festival dokumentarnog filma u Münchenu, 2001; SEE DOCS 2001, Dubrovnik; Eccocinema Film Festival 2004, Rodos