Pitka voda i sloboda III

Tri desetljeća duga priča o vodi, slobodi, vrelu i cenzuri.

Godine 1973. snimljen je dokumentarni film Pitka voda i sloboda. Trajao je svega jednu minutu. Komisija za pregled filmova SR Hrvatske zabranila ga je za javno prikazivanje.

Nastavak tog filma, Pitka voda i sloboda II snimljen je 1986. On priča o sudbini svog prethodnika i ujedno prikazuje što se sve dogodilo s jednim vrelom i jednom kamenom pločom, predmetima koji su prouzročili njegovu zabranu.

Godine 1998. snimljen je Pitka voda i sloboda III, nastavak prethodnih dvaju filmova i nastavak priče o vodi, slobodi i vrelu.

Rajko_grlic22

Rajko Grlić

Jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja i scenarista, pripadnik tzv. praške škole, autor velikog broja igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima. Pokretač je Motovun Film Festivala, čiji je danas ''umjetnički direktor u zasluženoj mirovini''.
Naslov: Pitka voda i sloboda III
Godina produkcije: 1999.
Trajanje: 14'
Format: 35 mm
Produkcija: Factum, Zagreb film, Filmoteka 16
Scenarist i redatelj: Rajko Grlić
Producent: Nenad Puhovski, Ljupče Đokić
Snimatelji: Živko Zalar, Enes Midžić, Slobodan Trninić
Montažeri: Rajko Grlić, Mirna Supek, Ed Talavera
Obrada zvuka: Marijan Lončar, GAMA Studio

Festivali i nagrade:

Dani hrvatskog filma 1999. – Posebno priznanje žirija za umjetnički doprinos; Alpe Adria Cinema 2000. – Međunarodni filmski festival u Trstu; Videopolis 2002, Italija; ZagrebDox 2007.