Prolaz za Stellu

Film o djevojčici čiji je osobni svijet ograničen bolešću i invaliditetom, ali i samoživošću i bešćutnošću susjeda.

Stella živi u Zagrebu, ima trinaest godina i drugačija je od drugih. Ne govori, ne hoda i gotovo ništa ne vidi. Kreće se isključivo uz tuđu pomoć u invalidskim kolicima. Stella je rođena sa stopostotnim invaliditetom, boluje od cerebralne paralize miješanoga tipa, hipoplazije corpus calosuma, ima tumor-lipom u spinalnom dijelu kralježnice i teški oblik mentalne retardacije.

Kako bi lakše prenosili Stellu od ulice do stana, do kojeg ima ponekad vrlo teško premostivih 35 stepenica (pa još 35 za prijenos kolica), roditelji su pokušali od susjeda ishoditi dozvolu za prolazak njihovim dvorištem, čime bi se izbjeglo stepenište. Susjedi su neumoljivi i ne dopuštaju prolazak. Ovo je film o djevojčici čiji je osobni svijet ograničen bolešću i invaliditetom, ali i samoživošću i bešćutnošću susjeda od kojih ne traži sažaljenje već ljudskost.

Ljiljana_sismanovic

Ljiljana Šišmanović

Scenaristica i redateljica brojnih nagrađivanih dokumentaraca od kojih su najpoznatiji ''Posljednji zaljev Panonskog mora'', ''Polusestra'' i ''Znak na Kajinu'', koji je surežirala s Tihanom Kopsom.
Naslov: Prolaz za Stellu
Godina produkcije: 2014.
Trajanje: 38'
Format: DigiBeta
Produkcija: Factum
Sufinancijeri: HAVC, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
Redateljica i scenaristica: Ljiljana Šišmanović
Producent: Nenad Puhovski
Glavni snimatelj: Davor Borić
Montažer: Ivor Ivezić
Glavni tonski snimatelj: Hrvoje Petek
Snimatelji: Daniel Golem, Mario Marko Krce
Zvuk: Hrvoje Radnić, Petnaesta umjetnost
Tonski snimatelj: Davor Mešanović
Izvršna producentica: Tamara Babun
Voditeljica projekta: Vanja Daskalović
Mastering: Studio Guberović
Kolorist: Dragan Šiša
Tehnički koordinator: Mario Bandić

Festivali i nagrade:

Liburnia Film Festival 2014 - natjecateljski program; ZagrebDox 2015 - program Factumentarci; Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BFDKF 2015.; Tuzla Film Festival 2015 - dokumentarna selekcija