TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje

Fragment hrvatske tranzicije, za uspomenu i dugo sjećanje na sudbine četrdesetak osoba za koje je borba protiv nedodirljive ekonomsko-političke elite bila jedina prihvatljiva opcija.

Priča o privatizaciji Tvornice duhana Zagreb, preseljenju proizvodnje u Istru i okupaciji zagrebačkog pogona, koju su organizirali radnici 2006. godine, rijedak je primjer pokušaja direktne reakcije radništva na privatizaciju, koja je u velikoj mjeri pauperizirala klasnu perjanicu nekadašnje države – radničku klasu.

S vremenskim odmakom od četiri godine ovim je filmom arhiviran fragment hrvatske tranzicije, za uspomenu i dugo sjećanje na sudbine četrdesetak osoba za koje je borba protiv nedodirljive ekonomsko-političke elite bila jedina prihvatljiva opcija. 

Igor_bezinovic

Igor Bezinović

Dokumentarni film smatra integralnim dijelom svog društvenog angažmana pa su u središtu njegovog filmskog interesa društvene teme, zauzimanje za obespravljene socijalne grupacije i društveni konflikti.
Naslov: TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje
Godina produkcije: 2010.
Trajanje: 30'
Format: Beta SP
Produkcija: Factum
Koproducent: Zagreb film
Sufinancijeri: Hrvatski audiovizualni centar; Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba; Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
Scenarist i redatelj: Igor Bezinović
Producent: Nenad Puhovski
Snimatelji: Srećko Horvat, Jovica Lončar, Igor Bezinović, Srđan Kokanov, Igor Vincetić, Ljubo Zdjelarević, Eva Kraljević, radnici i radnice TDZ-a
Montažerka: Maida Srabović
Montažer zvuka: Ivan Mihoci
Obrada zvuka: Ivan Mihoci
Izvršni producent (2007): Ljubo Zdjelarević
Asistentica produkcije: Vanja Daskalović

Festivali i nagrade:

ZagrebDox 2010; Liburnia Film Festival 2011.