30.05.2012.

Godišnja Nagrada Vladimir Nazor Silvestru Kolbasu

Cijenjeni hrvatski dokumentarist nagrađen je za srednjemetražni doks ''Ratni reporter'' iz Factumove produkcije
Ratni_reporter_2

Silvestar Kolbas dobitnik je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za filmsku umjetnost za 2011. Kolbas je nagrađen za srednjemetražni dokumentarac Ratni Reporter u produkciji Factuma.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Jako sam uzbuđen i ponosan. Nagradu Nazor shvaćam kao priznanje iznimnom umjetničkom postignuću. Koliko god se mi trudili, ono se nekad dogodi, a nekad ne. Sada se dogodilo, meni vjerojatno samo jednom u životu. Film 'Ratni reporter' nastao je kao rezultat dugotrajnog predanog rada, energije i ljubavi mnogih ljudi, od producenta Nenada Puhovskog, vrijednih montažera, arhivara i mnogih nesebičnih "malih ljudi", pa sve do moje strpljive obitelji i ljudi čije su subine ugrađene u ovaj film. Svima sam im zahvalan. Nagrada Nazor je priznanje i svima njima. Bez njih nikad, ali baš nikad, ne bih uspio napraviti ovaj film, izjavio je Silvestar Kolbas.

Ova nagrada iznimno nas veseli, pogotovo u kontekstu činjenice da se zadnji sličan slučaj dogodio prije deset godina – 2001., kada je Biljana Čakić Veselič dobila nagradu za svoj dokumentarac ''Dečko kojem se žurilo'', također u Factumovoj produkciji, izjavio je ravnatelj Factuma, Nenad Puhovski.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti pripala je filmskom teoretičaru i kritičaru Hrvoju Turkoviću.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr