15.05.2024.

"KUĆA NA KRALJEVCU" NA 17. IZDANJU BELDOCSA - MEĐUNARONOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG FILMA U BEOGRADU

Premijerno prikazivanje posljednjeg dokumentarnog filma Pere Kvesića u Republici Srbiji
Thik_4

Na ovogodišnjem izdanju BELDOCSA – Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu, produkcijskoj kući Factum ukazana je čast prikazivanjem dokumentarnog filma KUĆA NA KRALJEVCU, posljednjeg uratka čiji scenarij i režiju potpisuje nedavno preminuli Pero Kvesić („Dum spiro spero“). Ovaj sjajan dokumentarni film kojeg, kao koautori, supotpisuju Nenad Puhovski i Vesna Biljan Pušić, bit će prikazan, u sklopu programa Posebne projekcije, u dvorani Kulturnog centra Beograda 23. svibnja, s početkom u 19.30 sati. Nakon projekcije filma slijedi razgovor s članovima ekipe filma. Ukoliko ste u prilici, pridružite nam se!

KUĆA NA KRALJEVCU progovara o jednoj posebnoj zagrebačkoj kući. S adresom u istoimenom zagrebačkom naselju, kuća je posljednjih gotovo pola stoljeća pružala utočište brojnim pojedincima raznolikih afiniteta. U nekom razdoblju života svima je njima ona bila svojevrsni dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi. U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su, među inima, navraćali Davor Gobac, Mirko Ilić i Vilim Matula. Stanari su se kasnije raštrkali diljem svijeta, od Južna Amerike, Kanade, New Yorka i Haaga pa sve do Beograda, Sarajeva i Ljubljane. Prateći njihove sudbine, donedavni vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić progovara o minulom, ali i današnjem vremenu.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr