20.04.2017.

Upoznaj autora: Nenad Puhovski i projekcija filma Generacija '68 na programu Dokukina KIC

Novi program Dokukina KIC počinje 27. svibnja s početkom u 19 sati.
Dokukino_nenad_i_generacija

Što je to što jednog dokumentaristu inspirira da snima filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film? Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je zapravo Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja odgovaramo 27. travnja, s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC u kojem započinjemo autorski program "Upoznaj autora" s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent,  sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora prikazujemo njegov najnoviji film Generaciju '68 u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

"Upoznaj autora" donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su “pobjegli” iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz “svjetlo projektora”. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković - novinar, festivalski selektor i filmski kritičar čije recenzije čitamo u jednim od najrelevantnijih europskih filmskih časopisa i portala Screen Daily i Cineuropa.

„ Kroz program `Upoznaj autora´ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje `pošten´, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno `iskriviti istinu´ ", objasnio je Vladan Petković.

Upoznajmo Nenada Puhovskog

„S Nenadom Puhovskim proći ćemo kroz njegovu autorsku karijeru, od formalno hrabrih studentskih filmova kao što je Činča, preko kreativnih TV radova poput Bućana i emotivno izazovnih emisija kao što je Mrtva luka, do zrele faze u kojoj je uvijek ostajao aktualan kroz, u tim trenucima, kontroverzne filmove kao što su Lora - svjedočanstva i Zajedno. Kroz razgovor i inserte iz njegovih filmova, pričat ćemo o tome kako su se mjesto i značaj dokumentarnog filma mijenjali kroz desetljeća, što je značilo snimati filmove u socijalističkoj Jugoslaviji, kako je taj kreativni poriv bio primljen u “Tuđmanovoj Hrvatskoj”, i što je danas najveća prilika, ali i koje su najveće prepreke za iskusne kao i mlade dokumentariste. Pritom nećemo zaboraviti ni samu umjetnost filmskog stvaralaštva i autorsku estetiku, te kreativne zahvate kojima on, ali i njegovi mlađi štićenici među koje spadaju i Goran Dević, Dana Budisavljević i Tiha Gudac, pristupaju gorućim društvenim ili intimnim temama.  To će biti uvod u početak kino distribucije filma Generacija '68. kojim ćemo završiti ovu večer. “ objasnio je autor programa.

Nenad Puhovski – od kinoamatera do doajena hrvatske dokumentaristike

U 1960-ima kinoamater, ranih 1970-ih student režije i mladi autor, potkraj 1970-ih predavač na Akademiji dramske umjetnosti, tijekom 1980-ih kazališni i televizijski redatelj, te nagrađivani dokumentarist. Danas je producent sa više od 70 naslova snimljenih u okviru producentske kuće Factum, te osnivač i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Puhovski je prošle godine završio svoj devetnaesti film kao redatelj, Generaciju '68, i primio nagradu Bauer na Motovun film festivalu povodom 50 godina karijere.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju gosutuje mlada filmska nada, Đuro Gavran.

Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su Bojan, Presuda, Veliki dani 4.7, Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu Blokada, filmkoji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. 

Autorski program “Upoznaj autora” održavat će se mjesećno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostajemo na projekciji autorovog novog filma. Film Nenada Puhovskog, Generacija ’68,  gledamo u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon “upoznavanja” s autorom. 

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr