16.02.2021.

Usprkos pandemiji i gubitku uredskog prostora Factum radi kao nikad do sad!

Factum je oduvijek bila produkcijska kuća koja je pomicala granice te je u 20 godina postojanja došla do ozbiljne produkcije dugometražnog dokumentarca, a broji njih više od 75. Ovom nizu filmova, s brojnim nagradama i prikazivanjima na domaćim i stranim festivalima uskoro će se pridružiti i 8 novih naslova.
Kola%c5%be

Razdoblje pandemije ostavilo je teške, no, nadamo se, ne i trajne posljedice na domaćoj filmskoj sceni. Film i filmska industrija u Hrvatskoj dijele sudbinu kinematografija svijeta, međutim, usprkos nizu odgođenih ili otkazanih filmskih festivala i projekata, potresima koji su obilježili 2020. godinu, a za kraj godine i gubitku uredskih prostora, produkcijska kuća Factum ne staje. Tako ove godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra Factum radi ono što je oduvijek radio najbolje: realizira 7 projekata u produkciji, a u razvoju je još jedan projekt.

„U doba korone, pa i potresa s kojima smo suočeni, posebno je izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere. Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije“, izjavio je Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDox-a.

Novi autori u Factumu, nove teme i nove kreativne avanture

„Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećujemo autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film. Ove su godine to – Dubica, Književna Groupie, Naći ću te i Underground top lista; dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora – Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. I na kraju, razvijamo i TV seriju – Đavolji advokati.“, komentira Nenad Puhovski.

Srednjometražni film Dubica u režiji Marine Aničić Spremo intimna je priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

Književna Groupi dokumentarni je film u režiji debitanta Nikice Marovića koji prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter-egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom – „Književna groupie“.

Mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom, kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna. Ovu intimnu potragu pratimo u dokumentarnom filmu Naći ću te.

Film Undeground top lista u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Glazba definitivno igra važnu ulogu u jačanju tuge i gotovo je nemoguće zamisliti da se rastajemo od bližnjih bez nje. Prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, film prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, poput glavnog lika koji priča svoju priču.

Filmovi provjerenih i višestruko nagrađivanih Factumovih autora

Poznati književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha njegovog dokumentarnog prvijenca „Dum Spiro Spero“ kreće u novi dokumentarni projekt, Kuća na Kraljevcu 35, u kojem priča filmsku priču o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak. Kuća je to kojoj su živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin. Prateći njihove sudbine, njen sadašnji stanovnik i autor filma, Pero Kvesić, govori o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Nagrađivani hrvatski redatelj Silvestar Kolbas u filmu Naša djeca odlučio je s gledateljima podijeliti najintimniju priču – onu o sebi samom te njegovoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti. Neka od pitanja koja redatelj postavlja u ovom filmu su: Kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge? Kako on utječe - ili je dosad utjecao na koje dijete? Kakav odnos ima s kojim djetetom i daje li im svima jednako ljubavi? Mijenjaju li ga djeca? Čini li to svako od njih na drukčiji način? Kako djeca vide njega i suprugu, a kako vide njihov odnos prema sebi?

Regionalna koprodukcija dokumentarnog filma o Rundeku i TV serija Nenada Puhovskog „Đavolji advokati“

Glazbeni dokumentarni film srpske redateljice Biljane Tutorov, Put do sutona jedinstven je „ulaz“ u svijet umjetnika Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na ovom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.

Dokumentarna TV serija Đavolji advokati Factumovog ravnatelja, redatelja i producenta Nenada Puhovskog ima za namjeru, kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina. TV serija će se pozabaviti nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali – i još izazivaju – značajnu pažnju javnosti. Između ostalog, njihovi su klijenti, pa će neki od njih biti i temom ove serije, bili – Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić.

Uzbudljiva dokumentarna godina sigurno je pred nama, a Factum je kao i u svim krizama do sada pokazao da ne staje s radom, te nam ostaje svima veseliti se novim pričama i novim temama koje nam ovo novo vrijeme donosi.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr