01.12.2022.

VIDEO: 25 godina Factuma

Dvadeset i pet godina Factuma u sedamdesetak minuta nastalih na 18. ZagrebDoxu.
Samir_ceric_kovacevic-canon_eos_r6-1496

Šesti travanj nije datum dolaska Factuma na svijet, ali ove je godine točno toga dana održana nadahnuta prezentacija odgovora na pitanja koja su poslužila za nastanak ovog posebnog događanja u sklopu ZagrebDoxovog industrijskog programa.

Nenad Puhovski, osnivač i ravnatelj Factuma u zadatak si je uzeo odgovoriti između ostalog na sljedeća pitanja:

Je li, kao što je to 2008. pisao internetski portal Hrvati Amac, “Nenad Puhovski, lider Factum-a, ujedno i agent srbijanskog KOS-a?”

Je li doista nekadašnji predsjednik Stipe Mesić rekao HTV-u da će, ako ne prikažu Oluju nad Krajinom, on zakupiti termin i sponzorirati prikazivanje tog filma?

Je li istina da je Factum “izmislio” Salon odbijenih na DHF-u?

Je li točno da, ni nakon 25 godina postojanja i više od 80 proizvedenih filmova, Factum u Filmskoj enciklopediji nije spomenut niti jednom?

Je li točno, s druge strane, da je Factum jedini producent koji, uz hrpu drugih nagrada, ima i dva godišnja “Nazora” za dokumentarni film?

Zašto HTV nikada nije ušao u koprodukciju s Factumom?

Je li…

O svemu je tome (ali i još mnogočemu!) bilo riječ pred okupljenim mnoštvom u Kaptol Boutique kinu. Nije se govorilo samo o proizvedenim filmovima već i o onima neproizvedenima, govorilo se o Factumovima autoricama i autorima, kontroverzama i priznanjima...

Snimka prezentacije, tj. obilježavanja obljetnice ideje, stava i konačno: filmova dostupna je za gledanje na ovom linku.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr