13.07.2023.

DokuFest 2023: Svjetska premijera Kuće na Kraljevcu

Dokumentarni kolovoz u Prizrenu traje sad već dvadeset i dva ljeta i zove se DokuFest. Jedan od najznačajnijih europskih dokumentarnih festivala objavio je svoj program koji broji stotinjak filmova a Factumova „Kuća na Kraljevcu“ imat će tamo svjetsku premijeru.
Thik_1

Film Pere Kvesića govori o jednoj posebnoj zagrebačkoj kući. Nalazi se na Kraljevcu broj 35 i u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi…

U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali Mirko Ilić, Vilim Matula, Davor Gobac

Stanari su se kasnije raštrkali širom svijeta: Južna Amerika, Kanada, New York, Haag, Beograd, Sarajevo i Ljubljana. Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu.

Kosovski DokuFest je na rasporedu od 4. do 12. kolovoza.

Kuća na Kraljevcu uskoro dolazi i pred hrvatsku publiku – no to je neka buduća vijest. 

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr