19.03.2020.

Ostanite doma i pogledajte pet najgledanijih Factumentaraca!

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se svojim kolegama filmašima u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.
Cover_fin

S obzirom na aktualno stanje, našoj dragoj publici želimo ponuditi filmski sadržaj iz opusa naše produkcije. Nakon što odaberete film i kliknete na njegov naziv, potrebno je upisati kôd OSTANIDOMA prije kupnje, kako biste ga pogledali besplatno (klik na film → rent → apply promo code → OSTANIDOMA → apply → continue → watch now!).

Godine hrđe drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva. Priča je to o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog  brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Djeca tranzicije posljednji je film prerano preminulog kolege Matije Vukšića, a prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti.  Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su to preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost.

Generacija '68 Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ''biti realna i zahtijevati nemoguće''. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede - nešto teže. Odbacujući ideale '68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

U višestruko nagrađivanom dokumentarcu Goli scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – logor Goli otok.

Konačno, film Dum Spiro Spero prvi je filmski uradak renomiranog pisca Pere Kvesića u kojem iskustvo literata progovara filmskim jezikom. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se tim gubitkom nosi. U srži njegove priče poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma – dok dišem, nadam se.

U ovo neizvjesno doba odgovornost je svih nas što prije nadvladati aktualnu krizu, a uz dostupnost i širenje filmskog i drugog kulturno - umjetničkog sadržaja to je svakako podnošljivije.

Gledajte Factumentarce i ostanite doma!


About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Kbr3

Contact

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr