16.07.2017.

Vjeran Hrpka dobitnik snimateljske nagrade "Nikola Tanhofer" za 2016.

Vjeranu Hrpki je u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala uručena prestižna snimateljska nagrada "Nikola Tanhofer" za kratkometražni film „Iza lica zrcala“, redateljice Katarine Zrinke Matijević
Img_9285

Službena fotografija Pula Film Festivala (Manuel Angelini, Slaven Radolović i Matija Šćulac)

Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović ovogodišnji su dobitnici prestižne snimateljske nagrade Nikola Tanhofer za 2016. godinu. Dobitnicima je nagrada uručena u pulskoj Areni, a u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala.

Za ovogodišnje laureate snimateljske nagrade „Nikola Tanhofer“ stručni žiri u sastavu Stanko Herceg, Mirko Pivčević i Darko Šuvak odabrao je i nagradio tri imena.

Snimateljski rad Jane Plećaš u filmu 'Ne gledaj mi u pijat' umjetnički je rad najviše kategorije. Jana je svojom filmskom fotografijom napravila film boljim, što je ishodišni motiv svih direktora fotografije“ objašnjenje je uz koje je stručni žiri dodijelio nagradu „Nikola Tanhofer“ snimateljici Jani Plećaš za dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat“ redataljice Hane Jušić.

Nagrada „Nikola Tanhofer“ za kratkometražni film „Iza lica zrcala“, redateljice Katarine Zrinke Matijević, uručena je i snimatelju Vjeranu Hrpki koji je „iskoristio skromne produkcijske uvjete kao prednost, uvjerljivo iskazujući zamjetnu vještinu u prepoznavanju ljepote prirodnog osvjetljenja.“, a snimatelju Igoru Martinoviću za TV seriju „Kuća od karata“ jer je „sustavno snimateljskim izražajnim sredstvima pridonio dojmu koji ostavlja serija „Kuća od karata“, od glumačkih izvedbi do uvjerljivosti scenografije i tečnosti filmskog izlaganja“.

Nagrada „Nikola Tanhofer“ dodjeljuje se za najbolja ostvarenja umjetnosti i umijeća filmskog snimanja u cilju vrednovanja autorske osebujnosti i snimateljske izvrsnosti te promicanja filmske fotografije, vizualne i filmske kulture.

Godišnja snimateljska nagrada dodjeljuje se u tri kategorije: dugometražni film, televizijska serija i kratkometražne filmske forme.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Kbr3

Contact

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr