12.11.2023.

Zbogom, dragi Pero!

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Pero Kvesić
Thik_1

U subotu 11. studenog umro je Pero Kvesić, najstariji Factumov nagrađivani debitant (Dum spiro spero), naš dragi i cijenjeni kolega i prijatelj. Dočekao je zagrebačku premijeru svoje Kuće na Kraljevcu u bolnici, a mnogobrojnoj publici Kinoteke se putem pisma prije manje od mjesec dana obratio sljedećim riječima:

"Žao mi je što večeras ne mogu biti s vama, želim svima zahvaliti što ste našli vremena i potrudili se doći: nadam se da nećete požaliti.
Prije svega bih rado razjasnio samo jedno: nemojte se pitati što je autor ovim filmom htio reći. Nisam ništa htio reći, nemam nikakvu posebnu poruku. Imao sam samo pitanja i čuđenje – snimajući materijal tražio sam odgovore. Poznato je da ljudi grade, mijenjaju, održavaju i prilagođavaju svoje prostore. A kako prostori zatim utječu na ljude? Da li je ljudska okolina ujedno i kalup koji ih oblikuje? Zatim, prostor na koji sam se usredotočio bio je dom nekoliko puta većem broju ličnosti od onih koje sam snimio, mnogi su od njih jednako zanimljivi i na svojim područjima čak uspješniji od onih s kojima ćemo se kroz film družiti. Ovi izabrani izdvojeni su prvenstveno po jednom kriteriju – da su nedvojbeno već sad ostavili iza sebe neizbrisiv trag, a mnogi i dalje krče nove puteve."

Pero Kvesić je značajno definirao i obilježio hrvatski i posebice zagrebački (šire)kulturni i društveni pejzaž svojim neumornim promišljanjem i djelovanjem. Angažiran i aktivan do samoga kraja, Pero Kvesić je bio sintagma za nenametljivu izvrsnost i predanost. 

Na kraju, dovoljno je pročitati tek nekoliko in memoriam tekstova ne bi li uistinu shvatili tko nas je jučer napustio...

Umro je Pero Kvesić (Index.hr)
Pero Kvesić bio je predstavnik popularne ‘proze u trapericama‘. Ukinuo je ‘crne liste‘, a u Zagreb se vratio jer su mu 1976. povjerili Polet
 (Jutarnji list)
Nakon duge i teške bolesti preminuo Pero Kvesić
 (HRT)
‘Našli smo se Pero Kvesić, Ino Bešker i ja. Kvesić je rekao da je to posljednji put da smo svi zajedno, rasplakao se...‘
 (Jutarnji list)
In memoriam: Pero Kvesić (Index.hr)
In Memoriam: Pero Kvesić (1950.-2023.)
 (Novosti)

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the twenty five years of its existence it produced more than 80 documentaries, shown at more than hundred festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr