12.11.2023.

Zbogom, dragi Pero!

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Pero Kvesić
Thik_1

U subotu 11. studenog umro je Pero Kvesić, najstariji Factumov nagrađivani debitant (Dum spiro spero), naš dragi i cijenjeni kolega i prijatelj. Dočekao je zagrebačku premijeru svoje Kuće na Kraljevcu u bolnici, a mnogobrojnoj publici Kinoteke se putem pisma prije manje od mjesec dana obratio sljedećim riječima:

"Žao mi je što večeras ne mogu biti s vama, želim svima zahvaliti što ste našli vremena i potrudili se doći: nadam se da nećete požaliti.
Prije svega bih rado razjasnio samo jedno: nemojte se pitati što je autor ovim filmom htio reći. Nisam ništa htio reći, nemam nikakvu posebnu poruku. Imao sam samo pitanja i čuđenje – snimajući materijal tražio sam odgovore. Poznato je da ljudi grade, mijenjaju, održavaju i prilagođavaju svoje prostore. A kako prostori zatim utječu na ljude? Da li je ljudska okolina ujedno i kalup koji ih oblikuje? Zatim, prostor na koji sam se usredotočio bio je dom nekoliko puta većem broju ličnosti od onih koje sam snimio, mnogi su od njih jednako zanimljivi i na svojim područjima čak uspješniji od onih s kojima ćemo se kroz film družiti. Ovi izabrani izdvojeni su prvenstveno po jednom kriteriju – da su nedvojbeno već sad ostavili iza sebe neizbrisiv trag, a mnogi i dalje krče nove puteve."

Pero Kvesić je značajno definirao i obilježio hrvatski i posebice zagrebački (šire)kulturni i društveni pejzaž svojim neumornim promišljanjem i djelovanjem. Angažiran i aktivan do samoga kraja, Pero Kvesić je bio sintagma za nenametljivu izvrsnost i predanost. 

Na kraju, dovoljno je pročitati tek nekoliko in memoriam tekstova ne bi li uistinu shvatili tko nas je jučer napustio...

Umro je Pero Kvesić (Index.hr)
Pero Kvesić bio je predstavnik popularne ‘proze u trapericama‘. Ukinuo je ‘crne liste‘, a u Zagreb se vratio jer su mu 1976. povjerili Polet
 (Jutarnji list)
Nakon duge i teške bolesti preminuo Pero Kvesić
 (HRT)
‘Našli smo se Pero Kvesić, Ino Bešker i ja. Kvesić je rekao da je to posljednji put da smo svi zajedno, rasplakao se...‘
 (Jutarnji list)
In memoriam: Pero Kvesić (Index.hr)
In Memoriam: Pero Kvesić (1950.-2023.)
 (Novosti)

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr