05.06.2017.

Dum Spiro Spero najbolji dokumentarni film 57. Krakow Film Festivala!

Debitantski film Pere Kvesića "Dum Spiro Spero" osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji 57. Krakow Film Festivala
18922589_10155389406554464_4258080194316184947_o

Photo credit: Krakow Film Festival / T. Korczyński

Na Krakow Film Festivalu - jednom od najstarijih svjetskih filmskih festivala koji ove godine po 57. put održavao od 28. svibnja do 4. lipnja 2017. godine u Krakowu, u službenom međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova prikazivao se i film Pere Kvesića DUM SPIRO SPERO (Factum, 2016.). 

Od sveukupno 18 dokumentarnih naslova u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj su se uz Peru Kvesića nalazili i dokumentarni laureati poput Vitalija Manskog i Erika Gandinija, odluku o najboljem dokumentarnom filmu donosio je žiri u sastavu:  Paweł Łoziński, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

«Naslov filma je latinska izreka koja u prijevodu znači «Dok dišem, nadam se». Sam film, kojeg je napravio autor koji se bori s ozbiljnom bolesti pluća, odiše nadom. Snimke svakodnevne borbe označava posebna vrsta video bloga koja je ispunjena autoironijom i briljantnim komentarima na teme života i smrti. Žiri pod vodstvom predsjednika Pawela Lozinskog dodjeljuje prestižnu nagradu Zlatni Rog redatelju, koji nam pokazuje ljepotu života i ljubavi, pronalazeći u sebi hrabrost za borbu s vlastitom smrtnošću, popraćenu sa puno humora i dostojanstvastoji u obrazloženju žirija.

Dum Spiro Spero debitantski je film afirmiranog književnika, novinara i urednika Pere Kvesića u kojem ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. 

Dum Spiro Spero i Pero Kvesić nastavljaju svoju uspješnu festivalsku karijeru i nakon osvojenih nagrada na Danima hrvatskog filma, Pula Film Festivalu, Liburnia Film Festivalu, La Cabina Festivalu, Festivalu dei Popoli, sada pridružuju i novu nagradu, onu s Krakow Film Fesitivala.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr