25.05.2023.

Dokumentarne poslastice u Dokukinu KIC

Dokukino KIC će u nedjelju 28. svibnja prikazati filmove Dum spiro spero i Glasnije od oružja.
19856cce-4051-4aa4-af94-a1e24596e168

Takozvani Mjesec našeg filma, projekt Hrvatskog audiovizualnog centra koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova svih rodova i trajanja, bilježi svoje posljednje dane. Što dolazi na kraju svi znamo, no u Factumovom slučaju to su dva iznimna filma.   

U nedjelju 28. svibnja u Dokukinu KIC biti će prikazan Glasnije od oružja Miroslava Sikavice a potom Dum spiro spero Pere Kvesića. Redom nagrađivani i na brojnim festivalima prikazani filmovi donose dvije potpuno različite filmske priče u uvijek intrigantnom i ujedno razotkrivajućem dokumentarnom ruhu. Dum spiro spero ispreplećući svakidašnjicu afirmiranog pisca s razmišljanjima o knjigama i smrti priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi. U srži filma poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma: dok dišem, nadam se. Sikavica u Glasnije od oružja pak progovara o najglasnijem oružju od svih koje smo čuli u Domovinskom ratu - o pjesmama. Krajem 80-ih i početkom 90-ih domoljubna glazba igrala je veoma važnu političku ulogu u zemljama bivše Jugoslavije, a dvadeset godina nakon završetka rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.    

Glasnije... je dobitnik Grand Prixa na DORFu, a Dum spiro... je nagrađen za najbolji film na Danima hrvatskog filma, Liburniji, La Cabini, Dei Popoli, Krakowu, Underhillu, Signs of the Night...  

Osim filmova biti će, naravno, i razgovora. Glanije od oružja gledamo od 19 sati a Dum spiro spero od 21.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the twenty five years of its existence it produced more than 80 documentaries, shown at more than hundred festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr