25.05.2023.

Dokumentarne poslastice u Dokukinu KIC

Dokukino KIC će u nedjelju 28. svibnja prikazati filmove Dum spiro spero i Glasnije od oružja.
19856cce-4051-4aa4-af94-a1e24596e168

Takozvani Mjesec našeg filma, projekt Hrvatskog audiovizualnog centra koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova svih rodova i trajanja, bilježi svoje posljednje dane. Što dolazi na kraju svi znamo, no u Factumovom slučaju to su dva iznimna filma.   

U nedjelju 28. svibnja u Dokukinu KIC biti će prikazan Glasnije od oružja Miroslava Sikavice a potom Dum spiro spero Pere Kvesića. Redom nagrađivani i na brojnim festivalima prikazani filmovi donose dvije potpuno različite filmske priče u uvijek intrigantnom i ujedno razotkrivajućem dokumentarnom ruhu. Dum spiro spero ispreplećući svakidašnjicu afirmiranog pisca s razmišljanjima o knjigama i smrti priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi. U srži filma poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma: dok dišem, nadam se. Sikavica u Glasnije od oružja pak progovara o najglasnijem oružju od svih koje smo čuli u Domovinskom ratu - o pjesmama. Krajem 80-ih i početkom 90-ih domoljubna glazba igrala je veoma važnu političku ulogu u zemljama bivše Jugoslavije, a dvadeset godina nakon završetka rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.    

Glasnije... je dobitnik Grand Prixa na DORFu, a Dum spiro... je nagrađen za najbolji film na Danima hrvatskog filma, Liburniji, La Cabini, Dei Popoli, Krakowu, Underhillu, Signs of the Night...  

Osim filmova biti će, naravno, i razgovora. Glanije od oružja gledamo od 19 sati a Dum spiro spero od 21.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr