01.11.2021.

Projektu Lidije Špegar nagrada na Doclisboi

Dokumentarac "Underground top lista", koji se trenutno snima u produkciji Factuma, osvojio je nagradu Pitch the Doc na netom završenom programu Nebulae, platformi Međunarodnog filmskog festivala Doclisboa namijenjenoj filmskim profesionalcima i umrežavanju.
251605145_207521401460528_7164264351373975247_n

Na sinoć održanoj dodjeli nagrada Međunarodnog filmskog festivala Doclisboa, projekt Underground top lista Lidije Špegar osvojio je nagradu Pitch the Doc koju dodjeljuje istoimena digitalna platforma za projekte u razoju. Dokumentarac Underground top lista, čije je snimanje u tijeku, nastaje u produkciji Factuma (producent Nenad Puhovski), a u Lisabonu su ga predstavile redateljica i izvršna producentica Neda Frank. Spomenuti projekt sudjelovao je u programu festivalske platforme Nebulae namijenjene usavršavanju i umrežavanju filmskih profesionalaca, čija je ovogodišnja zemlja partner bila Hrvatska, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Više informacija o tome može se pročitati na sljedećoj poveznici.

Nagrada Pitch the Doc dodjeljuje se kao posebno priznanje jednom od odabranih projekata zemlje partnera, a uključuje stručno savjetovanje. Digitalna platforma Pitch the Doc promiče međunarodnu vidljivost dokumentarnih filmskih projekata u bilo kojoj fazi proizvodnje. U programu Nebulae, platformi festivala Doclisboa, proteklog je tjedna međunarodnim stručnjacima na pitching sesijama predstavljeno devet hrvatskih produkcija i koprodukcija, odabranih među 40 pristiglih prijava.

Film Lidije Špegar prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s fokusom na glazbu kao dominantni element. "Glazba je sastavni dio ljudskog života i prisutna je u mnogim njegovim ključnim trenucima, uključujući i njegov kraj. S jedne strane, glazba predstavlja prikladnu pratnju boli ožalošćenog, a s druge, sprovod pretvara u svečani ritual kojim se ožalošćeni dostojanstveno opraštaju od pokojnika. (...) Smrt je uglavnom kao tema razgovora tabu, ostaje nam skrivena ili se pretvaramo da taj dan nikada neće doći. Stvar guramo pod tepih i čini se da, kada smrt konačno stigne, patimo još više nego što bi to bio slučaj da smo ju tretirali kao sastavan dio života. Sve me to motiviralo da ovim filmom pokušam otvoriti razgovor o smrti, a glazba mi se činila najnježnijim načinom za početak tog dijaloga", stoji u izjavi redateljice. Više o filmu može se pročitati na ovoj poveznici.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the twenty five years of its existence it produced more than 80 documentaries, shown at more than hundred festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr