Katarina Zrinka Matijević

Zrinka je prvi put na sebe skrenula pozornost sjajnim studentskim filmom ''Dvoboj'', koji je osvojio nagrade na značajnim domaćim festivalima. Njezin drugi film, ''O kravama i ljudima'', koji je surežirala s Nebojšom Slijepčevićem prikazan je i na IDFA-i.
Katarina_zrinka_matijevi%c4%87_2

Katarina Zrinka Matijević rođena je u Zagrebu 1973. godine. Filmsku i TV režiju diplomirala je 2002. na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, sve u Zagrebu. Do sada je režirala i napisala petnaestak dokumentarnih i kratkih igranih filmova koji su prikazivani na festivalima diljem svijeta.

Zrinka je prvi put na sebe skrenula pozornost sjajnim studentskim filmom Dvoboj, koji je osvojio nagrade na važnim studentskim festivalima (München i Tel Aviv) i dobio Nagradu Jelena Rajković i nagradu Oktavijan, Grand prix Dana hrvatskog filma. Njen drugi dokumentarac (koji je režirala s Nebojšom Slijepčevićem), O kravama i ljudima (2000), pomaknut prema stilu cinema vérité, prikazan je na najvažnijim svjetskim dokumentarnim festivalima (IDFA-i u Amsterdamu, Festivalu dokumentarnog filma u Münchenu, festivalima u Bogoti, Austinu i na Rhodosu). Godine 2003. Zrinka je za Factum režirala dugometražni dokumentarac Peščenopolis u kojem na gorko-slatki način progovara o Peščenici, siromašnom i zaboravljenom zagrebačkom predgrađu koje je samozvani predsjednik proglasio nezavisnom republikom.

Iza lica zrcala, njezin najnoviji film, nagrađen je Oktavijanom za dokumentarni film na Danima hrvatskog filma 2016.

O_kravama_i_ljudima

O kravama i ljudima

Priča o živopisnom bračnom paru iz Medulina čiju idilu narušava različito poimanje života.
Pescenopolis

Peščenopolis

Portret samostalne ''Republike'' Peščenice, starog industrijskog predgrađa Zagreba i njezinih živopisnih stanovnika.
Lika

Iza lica zrcala

Putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti.

Filmografija

Dvoboj, dokumentarni (1998.)
O kravama i ljudima, dokumentarni (2000.)
Peščenopolis, dokumentarni (2004.)
Trampolin, igrani (u postprodukciji)
Iza lica zrcala, dokumentarni (2016.)