To je nekako ravnopravno

Edukativni dokumentarac namijenjen adolescentima koji propituje rodno-spolne odnose i podjele u Hrvatskoj.

Adolescenti i adolescentice iz Zagreba, Rijeke, Opatije i Siska iznose svoja mišljenja, stavove i vlastita iskustva o odnosima između muškaraca i žena, kućanskim poslovima, zastupljenosti muškaraca i žena u biznisu i različitim profesijama, adolescentskim vezama, seksu, homoseksualnosti i viđenju svog budućeg života s partnerom/icom.

U filmu nastupaju i poznate osobe: pjevači Mile Kekin iz Hladnog piva i Dražen Turina - Šajeta te glumci Nina Violić i Tvrtko Jurić. U filmu govore i osobe koje se bave zanimanjima neuobičajenima za svoj spol: pilotkinja Dunja Kuvalja i odgajatelj u vrtiću Muhamed Kovačević. Povijesni, društveni i medicinski kontekst odnosa među spolovima daju i stručnjakinje: povjesničarka Andrea Feldman, sindikalistkinja Jagoda Milidrag Šmid i liječnica Ana Lapčević.
 

Dana_budisavljevic

Dana Budisavljević

Zagrebačka producentica i redateljica, autorica i koautorica nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova (''Nije ti život pjesma Havaja'', ''Sve 5!''...), suosnivačica je produkcijske kuće Hulahop, a 2005. godine zajedno s Nenadom Puhovskim pokrenula je ZagrebDox.
Naslov: To je nekako ravnopravno
Godina produkcije: 2003.
Trajanje: 35'
Format: DVCam
Produkcija: CESI, Factum
Sufinancijeri: Ministarstvo kulture RH, CESI, Europska komisija
Redateljica: Dana Budisavljević
Producenti: Sanja Cesar, Nenad Puhovski
Scenaristice: Nataša Bijelić, Dana Budisavljević
Snimateljica: Tamara Cesarec
Montažer i asistent režije: Slaven Jekauc
Skladatelj: Plazmatick
Obrada zvuka: Dubravka Premar, Gordan Fučkar

Festivali i nagrade:

Dani hrvatskog filma 2003; ONE WORLD Human Rights Festival, Beograd; Hamptons International Film Festival, New York; Balkan Black Box 2004.