21.12.2016.

Factumova sjajna godina u retrovizoru uoči 20. rođendana

U godini na izmaku Factumovi filmovi osvojili su desetak nagrada, a prikazani su i na najznačajnijim europskim festivalima, od Sarajeva do Leipziga.

Iza najznačajnije domaće nezavisne dokumentarne produkcije koja početkom iduće godine obilježava dva desetljeća postojanja još je jedna uspješna godina. U 2016. godini realizirana su tri dokumentarna filma: Dum spiro spero, Generacija ’68 i Iza lica Zrcala, koji su uvršteni na velik broj domaćih i europskih festivala na kojima su osvojili desetak značajnih nagrada.

Dum spiro spero, debitantski film afirmiranog književnika, novinara i urednika Pere Kvesića o gubljenju životnih snaga, snimljen u prvom licu i s obilnom dozom humora, prikazan je na desetak festivala, uključujući prestižni DOK Leipzig, a osvojio je čak pet nagrada: Grand prix Dana hrvatskog filma, Nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu, Nagradu za najbolji film na Liburnia Film Festivalu, Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarac na Festival dei popoli u Firenzi te Nagradu za najbolji dokumentarni film na Festival La Cabina, Španjolska.

Poetični dokumentarac Iza lica zrcala scenaristice i redateljice Katarine Zrinke Matijević međunarodnu je premijeru imao u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, a prethodno je nagrađen Oktavijanom za najbolji dokumentarac na Danima hrvatskog filma. Kvalitetu filma, autoričine osobne potrage za unutarnjim mirom, prepoznao je ljetos i žiri Liburnia Film Festivala dodijelivši mu čak tri nagrade - Posebno priznanje žirija; Nagradu za najboljeg snimatelja (Vjeran Hrpka) i Nagradu za najbolji dizajn zvuka (Vesna Biljan Pušić, Ivan Zelić). Film je prikazan i na festivalima u Jihlavi, Beogradu i Firenzi.

Dokumentarac Generacija ’68 redatelja Nenada Puhovskog, autorov hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, prikazan je u natjecateljskom programu Pulskog filmskog festivala, gdje je nagrađen Zlatnom arenom za glazbu (Rundek Cargo Trio), na Motovun Film Festivalu, gdje je Nenad Puhovski primio nagradu 50 godina. Film Generacija ’68 prikazan je i na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najznačajnijih dokumentarnih festivala u regiji, beogradskom BelDocs te na Filmskom festivalu u Bratislavi.

Osim produkcijskog pečata, spomenutim filmovima zajedničko je i to što se radi o autobiografskim dokumentarcima, formi kojoj je Factum pionir u Hrvatskoj, a njihovu kvalitetu i hrabrost autora da se na filmu suoče s osobnim preokupacijama prepoznala je i kritika. Spomenimo da su se filmovi Dum spiro spero i Generacija ’68 nedavno našli na drugom, odnosno petom mjestu top ljestvice najboljih hrvatskih filmova iz 2016. godine po izboru kritičara Jutarnjeg lista.

Nizom sjajnih rezultata iz godine na izmaku te s nekoliko novih uzbudljivih projekata u pripremi Factum početkom iduće godine zaključuje prvih 20 godina postojanja koje obilježiti na 13. izdanju ZagrebDoxa (26. veljače - 5. ožujka 2017.).

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr