22.02.2017.

Nagrada portala dokumentarni.net filmu "Dum spiro spero"

Još jedno važno priznanje debitantskom filmu Pere Kvesića
Pero-kvesic-dodjela-nagrade-3-dokumentanri

Film poznatog književnika i urednika Pere Kvesića, Dum spiro spero osvojio je nagradu portala dokumentarni.net za najbolji dokumentarni film u 2016. godini. Nagradu je tijekom ceremonije dodjele autoru Peri Kvesiću uručio glavni urednik portala, Hrvoje Krstičević.

"Posebno mi je drago što sam dobio nagradu od portala Dokumentarni.net jer je Hrvoje prvi čovjek izvan Factuma koji je prepoznao vrijednost ovog filma i vjerovao u njega. Film je što se tiče festivalskog prikazivanja bio vrlo uspješan. Na tri najznačajnija domaća festivala dobio je najveće nagrade. Ni ja nisam bio siguran koliko je dobro to što sam napravio, tako da ovo jest ohrabrenje i podstrek. Možda je i značajnija stvar što nagrade na neki način otvaraju mogućnost drugog i trećeg filma, koje mi je jako stalo napraviti. Može se reći da već dugo koketiram s filmom, međutim moja ranija iskustva bila su uglavnom nezadovoljavajuća. Ovo je bila prva prilika da u potpunosti kontroliram ono što radim: da budem zaslužan za dobre i kriv za loše stvari. Sve je bilo u mojim rukama. Radilo se o izuzetno izazovnoj situaciji, koja me također veselila”, rekao je na dodjeli nagrade Pero Kvesić.

Dum spiro spero debitantski je film afirmiranog književnika, novinara i urednika Pere Kvesića. Film je osvojio Grand prix Dana hrvatskog filma, Nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu, Nagradu za najbolji film na Liburnia Film Festivalu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu La Cabina u Španjolskoj te Nagradu za najbolji srednjometražni film na Festival dei popoli u Firenzi, a međunarodnu premijeru imao je u listopadu na prestižnom Dok.Leipzigu.

Dodjela nagrada dokumentarni.net treće je vrednovanje kvalitete domaće godišnje dokumentarne proizvodnje portala, ali prvo izvedeno uživo, s konkretnom fizičkom nagradom, stiskom ruke i pokojim blicom fotoaparata.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr